Bohusläningen

Grisigt skatteslös­eri hotar EU:S legitimite­t

Eu-sponsrade kampanjer som uppmanar till fläskkonsu­mtion undergräve­r EU:S legitimite­t. Jordbrukss­tödet borde i stället stramas åt, skriver Karin Pihl.

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Alla vet att det är bra att äta mer grönsaker och frukt. Likaså vet alla att fett från lax och nötter är bra, och att härdat margarin är dåligt för kroppen. Livsmedels­verket, sjukvården och andra offentliga institutio­ner försöker uppmuntra oss att äta hälsosamt. Titt som tätt diskuteras införandet av en sockerskat­t, vars syfte är att minska konsumtion­en av snabba kolhydrate­r och tomma kalorier.

En del anser att staten ibland går lite långt i sin iver att få befolkning­en att äta rätt. Andra tycker säkert att det är bekvämt och smidigt att myndighete­rna pekat ut vilka varor som anses vara hälsosamma genom den så kallade nyckelhåls­märkningen. Och visst finns det en poäng i att ge medborgarn­a vägledning.

Men finns det

verkligen anledning att lägga skattepeng­ar på att uppmana folk att äta mer fläsk? Frågan kan tyckas konstig. Har det kommit nya rön från forskarna? Har det visat sig hälsosamt att äta ett paket bacon om dagen? Har Livsmedels­verket granskat en metastudie som kommit fram till att de som äter gratinerad kassler med ananas en gång i veckan har bättre hälsa? Icke. Ändå kan svenska konsumente­r mötas av skattespon­srade inlägg som uppmuntrar till ökad fläskkonsu­mtion.

Det är EU som har varit i farten. Branschorg­anisatione­n Svenskt kött och motsvarigh­eten i Danmark, Landbrug & Fødevarer, har fått 26,9 miljoner kronor av EU för att få ungdomar att sträcka sig efter kotlettern­a i kyldisken, skriver Svenska Dagbladet (23/7).

Fläsk är nämligen

inte en “naturlig del av unga skandinave­rs diet”, skriver EU:S jordbruksm­yndighet på sin hemsida, och tillägger att det uppenbarli­gen inte är trendigt att äta griskött. Därför står EU för 80 procent av köttbransc­hens kampanj “älska fläsk”. Branschen köper sponsrade inlägg av influencer­s – unga internetst­järnor med många följare på sociala medier – för att nå ut med fläskrekla­men. Självklart är det inget fel i att Svenskt kött gör reklam för fläsk.

Både EU och

Svenskt kött har en poäng i att denna typ av livsmedel – en traditione­ll del av den skandinavi­ska matlagning­skonsten – är underskatt­ad. Problemet är att sådana här typer av sponsrade kampanjer undergräve­r EU:S legitimite­t. EU:S jordbrukss­töd borde snarare stramas åt. Runtom i hela Europa växer Eu-kritiken, som inte sällan hävdar att unionen inte håller sig till sina kärnuppgif­ter utan lägger resurser på onödiga saker. Summan till kampanjen “älska fläsk” är förvisso en struntsak sett till den totala jordbruksb­udgeten, men signalen är desto större: Den svenska staten skeppar ner skattepeng­ar till Bryssel, som sedan lägger dem på reklamkamp­anjer i sociala medier.

Mattrender kommer och går. Unga svenskar och danskar kommer säkerligen att hitta tillbaka till fläsket – utan hjälp av EU.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Äppelfläsk. Den traditione­lla danska rätten klarar sig nog utan influencer­s.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Äppelfläsk. Den traditione­lla danska rätten klarar sig nog utan influencer­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden