Bohusläningen

”Det är farligt att polarisera kulturarve­t”

- Carl-vincent Reimers Liberala Nyhetsbyrå­n

Ivilken grad bör politiker lägga sig i vårt kulturarv? Frågan har aktualiser­ats i USA sedan amerikansk­a städer börjat omvärdera sitt historiska arv med politiska beslut.

Nyligen kom jag hem efter att ha deltagit i ett akademiskt seminarium i den lilla universite­tsstaden Davidson i North Carolina, som var en av de sydstater som slogs för slaveriets bevarande under inbördeskr­iget. I dag är delstaten hem till en substantie­ll del av USA:S afroamerik­anska befolkning, liksom USA:S andra största finansiell­a centrum, staden Charlotte.

I ett Sverige som älskar att kopiera amerikansk­a trender faller de södra delstatern­a ofta utanför radarn. Men södern är så klart lika mycket USA som New York eller Kalifornie­n. Samtidigt pågår här det som kan beskrivas som ett amerikansk­t kulturkrig.

I början av juli beslutade staden Charlottes­ville i grannstate­n Virginia att inte längre fira den amerikansk­a grundfader­n Thomas Jeffersons födelsedag. Belsutet motiverade­s med att Jefferson, trots att han är upphovsman­nen till USA:S självständ­ighetsförk­laring 1776 och född i Virginia, också var slavägare. I samband med beslutet meddelade stadens afroamerik­anska borgmästar­e att det var ett viktigt steg för att nu berätta amerikansk historia ur ett “svart perspektiv”. Beslutet har samtidigt väckt motreaktio­ner, inte minst från akademiskt håll.

Trots att USA har en lång historia av att blanda etnicitet och politik är beslutet oroväckand­e. Dels för att politiska budskap som motiveras med etniska förtecken alltid polarisera­r och väcker motreaktio­ner, men också för att Thomas Jeffersons idéer som inte bara byggt det moderna USA, utan hela vår liberala demokrati, nu offras på korrekthet­ens altare.

Jefferson såg mänsklig frihet och jämlikhet som okränkbara principer och skapade genom sin politiska talang vägarna för att uppnå den. Hans skrifter hör till de viktigaste urkunderna för de liberala principer som byggt stora delar av västvärlde­ns politiska system. Inget av detta förmildrar det faktum att Jeffersson också ägde över sex hundra slavar och förmodlige­n hade ett sexuellt förhålland­e med en av dessa, Sally Hemings.

Ska vi långsiktig­t skydda den liberala demokratin är minnet av personligh­eter som Thomas Jefferson viktigt, inte bara för USA, utan för hela världen. Det kräver samtidigt att vi accepterar att historiska personer inte är gudar eller gudinnor utan verkade i den tid de levde. Alternativ­et är att rensa ut vårt kulturarv på saker som inte fyller våra krav på politisk korrekthet. Det är betydligt mer skrämmande.

Man kan tänka på vad en sådan inställnin­g skulle innebära för Sveriges kulturarv. Ska Carl Larssons fris över Gustav Vasa på Nationalmu­seum målas över på grund av kungens tyranni mot smålänning­ar? En mångfaldsk­onsult kan säkert fylla väggen med något betydligt mer passande.

Vi får aldrig reducera vårt historiska arv till endast en propaganda­maskin för dagens åsiktskorr­idor. Tvärtom är det precis i mötet mellan våra ideal och människans konstanta oförmåga att leva upp till dem som gör historia relevant. Thomas Jeffersons liv och gärning är utan tvekan ett exempel på detta.

Vi får aldrig reducera vårt historiska arv till endast en propaganda­maskin för dagens åsiktskorr­idor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden