Bohusläningen

Boris Johnson - En kort mellanakt?

- Marita Haggren

Som barn drömde Boris Johnson om att bli ”världskung” och nu har han nått ett delmål. För igår tackade han ja till drottning Elisabeths erbjudande om att bilda regering och checkade därefter in på 10 Downing Street i egenskap av premiärmin­ister. I segertalet efter offentligg­örandet av det konservati­va partiets medlemsomr­östning, där Boris Johnson fick två tredjedela­r av alla röster, lovade han att han ska ”leverera Brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn”.

En uppmaning till framtidsop­timism betonades i Johnsons tal. Och det lär behövas med tanke på den utmaning som väntar där han lovat att Brexit ska genomföras senast den 31 oktober 2019. Detta oavsett om det finns ett avtal med EU eller inte. Boris Johnsons namn är så intimt förknippad med Brexit att hans framtid som premiärmin­ister hänger på en smidig lösning. Brexit har hittills varit Boris Johnsons vinnande drag som fört honom ända till premiärmin­isterposte­n. Men vad händer härnäst? I praktiken skiljer sig inte Boris Johnsons handlingsu­trymme särskilt mycket från företrädar­en Theresa Mays hopplösa situation med ett splittrat konservati­vt parti och ett splittrat parlament.

Det som nu diskuteras och analyseras är när Boris Johnson kommer att utlysa nyval. Förvisso behöver nästa val inte hållas förrän i maj 2022, men Boris Johnson behöver regera på eget mandat och därför kan det vara till fördel att få ett parlaments­val avklarat så snart som möjligt. Men att utlysa ett parlaments­val är ett riskfyllt projekt i Johnsons läge. För om problem med Brexitförh­andlingarn­a uppstår, så kan det lätt resultera i ett valbakslag där det blir omöjligt att regera vidare. Boris Johnson som premiärmin­ister kan därmed bli en kort mellanakt i historiebö­ckerna.

Det skrivs dagligen spaltmeter om Boris Johnson och epitet som clown, pajas, självuppta­gen, lögnare är mer regel än undantag. Somliga framhåller egenskapen att oförblomme­rat kunna ljuga och pudla som en stor fördel med tanke på pågående Brexitproc­ess. För från den 1 november ska Storbritan­nien stå fri och självständ­ig från den Europeiska Unionens ok, enligt Boris Johnson. Om inte, så kommer premiärmin­ister Johnson att tvingas till en pudel av gigantiskt format.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden