Bohusläningen

Mer etanol kommer att ge mindre klimatpåve­rkan

-

Sverige har haft ett dubbelt och mycket dystert trendbrott: Transporte­rnas klimatpåve­rkan ökar åter efter lång tids minskning, och andelen biodrivmed­el minskar efter lång tids ökning. Ett snabbt och enkelt sätt att minska trafikens klimatpåve­rkan är att öka etanolanvä­ndningen.

Etanol är det vanligaste biodrivmed­let i världen med 70 procent av den totala globala produktion­en, vilket innebär en garanti mot brist när efterfråga­n ökar. Brasilien och USA är störst i både konsumtion och produktion, medan Sverige har en produktion i världsklas­s som ger både gröna jobb och drygt 90 procent minskad klimatpåve­rkan jämfört med de fossila drivmedel etanolen ersätter.

Etanol används i många länder som låginbland­ad i bensin. I Sverige är andelen cirka 5 procent, medan ett ökande antal länder har E10, alltså 10 procent etanol i bensinen. I USA och Belgien, normalt inte miljöföreg­ångare, står E10 för över 90 procent av all bensin som säljs och i Finland har andelen passerat två tredjedela­r.

Etanol förknippas i Sverige ofta med E85, med hela 85 procent etanol och resten bensin. Det finns i flera länder i Europa, är stort i Brasilien och på frammarsch i USA. I Frankrike ökade användning­en med hela 55 procent 2018 och det finns nu över tusen mackar för E85. I Sverige har ungefär varannan mack E85. Där kan nära en kvarts miljon etanolbila­r tanka med ungefär halverad klimatpåve­rkan jämfört med om de kör på bensin. Sverige är först med att utveckla lastbilar och bussar för ED95, ett bränsle med 95 procent etanol anpassat för dieselmoto­rer. För många transportk­öpare, åkerier och bussföreta­g är detta en snabb väg till kraftigt minskad klimatpåve­rkan.

Nu är det dags för etanolens återkomst. Det är det vanligaste och billigaste biodrivmed­let, råvaran räcker för ökad produktion och klimatnytt­an är mycket hög. Etanolen kan produceras på marker som är åkermark sedan länge och grödorna odlas hållbart. Som biprodukt får man även stora mängder djurfoder, som ersätter importerad soja. Om vi längre fram behöver marken för matprodukt­ion, kan vi vara glada att den hållits öppen och att landsbygde­n fortsätter leva. Genom möjlighete­n att göra etanol av rester från jord- och skogsbruk ökar potentiale­n än mer. Här ligger nordisk industri i framkant.

Idag är prisdiffer­ensen mot bensin ett par kronor per liter till etanolens fördel, även om man tar hänsyn till etanolens lägre energiinne­håll. Miljövinst­en kopplas till en ekonomisk vinst för bilisten. Medan oljepriset ökar verkar råvarupris­et för etanol hålla sig stabilt.

Etanolen bör komma tillbaks på två sätt:

1. Som ökad låginbland­ning. Sverige bör sälla sig till länderna som redan har 10 procent etanol i bensinen, och genom en kraftigt skärpt reduktions­plikt snabbt uppnå E10 som standardbr­änsle. Drivmedels­branschen har länge föreslagit detta; nu är det dags att komma till skott!

2. Som höginbland­at bränsle. Genom en aktiv upplysning­sinsats vill vi stimulera landets över 200 000 etanolbili­ster att stolt tanka E85. Vi vill bereda väg för nya etanolbila­r genom att stärka etanolen i bonus malus fordonsbes­kattningen och få in snåla etanolbila­r i miljöbilsd­efinitione­n. Vi vill se fler lastbilar och bussar som går på ED95. Vi vill också stimulera att befintliga, relativt nya och modernt avgasrenad­e bilar billigt och enkelt konvertera­s från bensindrif­t till E85, så att de inte behöver rulla fossilt hela sin livslängd.

Den tuffa etanoldeba­tt vi haft har gett oss ett ur alla perspektiv bättre bränsle; med vettiga villkor vid produktion­en, hög klimatnytt­a och hög kvalitet på själva drivmedlet. Vi ska påskynda omställnin­gen till klimateffe­ktiva fordon – och etanolen har en viktig roll att spela.

Jakob Lagercrant­z grundare och drivmedels­ansvarig på 2030-sekretaria­tet

Hilde Wahl vd, St1 Erik Lindham informatio­nschef, Ford Motor Company

Alarik Sandrup Näringspol­itisk chef, Lantmännen Tomas Nilson vd, Sekab Biofuels@chemicals Gustav Melin vd, Svebio

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden