Bohusläningen

Får vi en tidning på morgonen i framtiden?

- Ingalill Sundhage chefredakt­ör

Så var det åter dags att förnya årsprenume­rationen av Bohuslänin­gen. Denna gång till det nätta priset av 3849 kronor. Vad får vi då för pengarna?

Vi som läser papperstid­ningen dagligen vet att vi förmodas övergå till e-formatet så snart som möjligt eftersom det lobbas för detta snart sagt var lördag i en viss spalt i tidningen.

Det e-tidningen inte kan ge är en trivsam stund med prassel av papper, frånvaro av skärmljus, möjlighete­n att lösa korsord etc på papper. Mina barn (ännu ej i tonåren) läser tidningen vilket de sannolikt inte gjort om vi inte haft papperstid­ningen, då de inte skulle se att den fanns så det är ju också ett sätt att fånga upp nya läsare.

Visst finns det fördelar med e-tidningen, men de övervinner inte fördelarna med papperstid­ningen. Frågan är vad vi får om vi väljer att förnya prenumerat­ionen?

Kommer tidningen fortsatt att komma i brevlådan tidigt på morgonen? Kommer Bohuslänin­gen att ha någon koll på vad som publiceras i tidningen? Det är inte helt ovanligt att vi får läsa samma artiklar (de ni inte producerar själva) flera gånger med några dagars mellanrum eller ibland lite längre tid, men likväl gammal skåpmat. Seriesidan repriseras rätt vad det är, gärna dagen efter den publicerad­es senast. Det är ju också vanligt att samma smånotiser förekommer på flera ställen i samma nummer.

Sedan vore det fint med en mer korrekt svenska i texterna. En text där man hanterar språket på rätt sätt ger ett trovärdiga­re intryck än en hafsig text. Ofta läser jag texter där man inte kan hantera personliga och possessiva pronomen, meningar är ofullständ­iga och skrivna på ett sätt som lämnar fler frågor än svar.

Det är inte heller så intressant för oss i mellersta och norra Bohuslän att ta del av lokalt material från Göteborg. Vi har ju valt Bohuslänin­gen och inte GP som tidning just för att få läsa en lokaltidni­ng.

Trots allt kommer vi att förnya prenumerat­ionen (det hutlösa priset till trots) än en gång, men frågan är om det blir den sista eller kommer Bohuslänin­gen att skärpa sig och leverera en bättre produkt under det kommande året så ni kan behålla oss som prenumeran­ter? Prenumeran­t sedan många år

Svar Direkt:

Nej, e-tidningen prasslar inte speciellt mycket, det är alldeles riktigt och är det just prasslet som är det viktiga då finns det ingenting som slår papperstid­ningen. Man skulle i och för sig skriva ut korsorden för att lösa dem på papper, men det ersätter knappast tidningspr­asslet.

Hur tidigt kommer i brevlådan i framtiden beror på var man bor. I tätorter lär det fortsätta så länge prenumeran­terna tycker det är värt pengarna, ute på landsbygde­n är det redan i dag en realitet att tidningen kommer senare.

Att undvika korrekturf­el är ett ständigt pågående arbete som i dag kompletter­as med allt bättre mjukvara. Och ibland kan ett grammatisk­t avsteg vara ett stilistisk­t grepp. Eller som en svensklära­re sa; så länge du medvetet gör avsteg från en grammatisk regel är det okej.

Fel blir det, tyvärr. Vi skriver textmängde­r som motsvarar en bok – varje dag, då och då slinker det igenom redan publicerad­e texter. Men vi har sett över hur vi jobbar för att det inte ska hända och sedan nåt år tillbaka har vi bättre rutiner.

 ??  ?? När kommer papperstid­ningen till prenumeran­ten i framtiden, undrar insändarsk­ribenten,
När kommer papperstid­ningen till prenumeran­ten i framtiden, undrar insändarsk­ribenten,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden