Bohusläningen

Yoga, dans och jägarexame­n - detta gör Uddevallab­on helst på fritiden

- Moa Persson mp@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Undrar du vad dina grannar gör på fritiden? Är du sugen på att komma igång med en ny hobby? Varje år utövar miljontals svenskar olika fritidsakt­iviteter. En av de populärast­e aktivitete­rna hos de svenska folket har länge varit att sjunga i kör. Men inte i Uddevalla.

Detta enligt hemsidan kurser.se som är en söktjänst för fritidskur­ser som har listat de mest populära fritidsakt­iviteterna runt om i landet. Om du bor i Uddevallat­rakterna så är det nog troligast att dina grannar antingen går på yoga, dansar bugg, streetdanc­e eller barndans. Eller kanske helt enkelt går en kurs för att ta jägarexame­n.

I Uddevalla sticker

dans ut som en av de populärast­e kurserna att utöva i Uddevalla. Inte bara dans i sig, utan flera olika sorters dans såsom bugg, streetdanc­e och barndans. Dans i sig är väldigt populärt i Sverige men Uddevalla sticker ut för att fyra av de tio mest populära aktivitete­rna är just dans.

Men det som kniper första placeringe­n är yoga. Yoga är väldigt populärt i hela Sverige men att det landar på första platsen är något som är unikt för Uddevalla. Intresset för yoga har de senaste åren ökat stort i Uddevalla.

En tydlig trend tycker yogalärare­n Elisabeth Turesson som har Tara Yogastudio i Uddevalla.

– Många är nyfikna på att prova på. Nu finns det så mycket olika sorters yoga och därför hör fler och fler som provar, säger hon.

Hon har undervisat

i yoga i tio år och har sett hur allt fler har hittat till träningsfo­rmen.

– De senaste åren har yoga fullkomlig­t exploderat i popularite­t. Förr var det väldigt populärt med medicinsk yoga, nu skulle jag säga att det är yinyoga som är en lite lugnare variation, säger hon.

Elisabeth var med och startade utomhusyog­an i Museiparke­n för några år sedan. Något som har visat sig vara en succé då vid vissa tillfällen kommer upp till femtio personer till parken för yogan.

– Jag tror verkligen trenden med yoga kommer att hålla i sig. Folk kommer och går lite i hur mycket de utövar yoga, men kommer alltid tillbaka, säger hon.

Utöver dans och yogaintres­set har Uddevallab­orna en stor kärlek till det mer kreativa. På de andra mest sökta kurserna går det bra för keramik och akvarell. Jägarexame­n ligger dessutom kvar som ohotad trea från tidigare år.

 ?? Bild: Moa Persson ??
Bild: Moa Persson
 ?? Bild: TT ?? Många söker sig till en jägarexame­n.
Bild: TT Många söker sig till en jägarexame­n.
 ?? Bild: TT ?? Olika sorters dans hittar man på listan.
Bild: TT Olika sorters dans hittar man på listan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden