Bohusläningen

Sjöräddnin­gens nya båt byggd för massevakue­ring

- Otto Ekevi otto.ekevi@bohuslanin­gen.se

Sjöräddnin­gssällskap­et har fått en helt ny räddningsb­åt avsedd för massevakue­ringar. Båten är den första i sitt slag och utformad att ta ombord långt över hundra personer vid nödsituati­oner.

Den drygt 15 ton tunga båten är byggd för att ta ombord upp till 150 personer vid nödläge och massevakue­ring. Den är även utrustad med en brandkanon som kan pumpa ut 1500 liter vatten i minuten.

Båten namngavs och

invigdes på Orust den 12 juli, men beräknas inte vara helt färdigbygg­d förrän i mitten av oktober. Lars Samuelsson är ansvarig för byggnation­en och är redan nöjd med resultatet.

– Allting håller högsta kvalitet och vi är övertygade om att båten kommer att bli ett fantastisk­t verktyg, säger Samuelsson.

Utöver massevakue­ringar kommer båten även att fungera som en räddningse­nhet för alla typer av utryckning­ar.

– Kapacitete­n för att bära med sig människor vid en massevakue­ring är en av alla förmågor som båten har, säger han.

Sjöräddnin­gssällskap­et drivs av helt och hållet av ideella krafter och får inga bidrag från staten. Båten kostade omkring 15 miljoner att bygga och det är familjen Rassy som har stått för kostnadern­a. – Det är en 15-meters båt som vi aldrig tidigare har haft, och de nya båtarna i klassen kommer att heta ”Hallberg-rassy-klassen”, säger Sjöstedt, som kallar nytillskot­tet för ”2020-talets räddningsb­åt.”

När båten är

helt färdigbygg­d i oktober ska den ut på en uppvisning­sturné. Därefter ska den stationera­s vid Käringön, där räddningst­jänstens övriga båtar ligger.

För familjen Rassy var det en självklarh­et att investera i projektet.

– En sådan här båt är ju någonting som alla människor kommer ha nytta i flera decennier framöver, säger Magnus Rassy, koncernche­f på Hallber-rassy.

 ?? Bild: Mats Ryde/ SSRS ?? När båten är helt färdigbygg­d ska den ut på en uppvisning­sturné.
Bild: Mats Ryde/ SSRS När båten är helt färdigbygg­d ska den ut på en uppvisning­sturné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden