Bohusläningen

Man misstänks ha dödshotat poliser med kniv

- Otto Ekevi otto.ekevi@bohuslanin­gen.se

En man i 75-årsåldern åtalas misstänkt för att ha dödshotat fyra poliser på sin gård i Strömstad tidigare i våras. Han ska bland annat ha kört på en polisbil med sin traktor och hotat dem med kniv.

Händelsen inträffade den 19 mars i Strömstad i samband med att polisen och länsstyrel­sen befann sig på mannens gård för att omhänderta mannens och hans hustrus åtta kor, som enligt länsstyrel­sen ska ha bott alldeles för trångt på mannens gård.

Mannen ska ha blivit upprörd och sagt att han tänkte köra över polisbilen om de inte flyttade på sig. Men polisen flyttade inte på sig – och då körde mannen på polisbilen med traktordäc­ken. Senare ska mannen ha hämtat en kniv.

– Han tar fram denna och hotar att döda både polismän och länsstyrel­sens två tjänstemän. Mannen är mycket aggressiv och gör utfall med kniven mot polismänne­n, säger en av poliserna i förhör.

Mannen och hans fru hävdar dock att de blivit utsatta för övervåld av polisen. Frun berättar att poliserna ska ha tryckt ner henne mot marken vid upprepade tillfällen.

– Det enda jag ville var att ringa efter en ambulans, jag var rädd att min man skulle dö, säger kvinnan.

Nu åtalas mannen vid Uddevalla tingsrätt för grovt olaga hot mot tjänsteman, hot mot tjänsteman samt vapenbrott efter att polisen hittat ett hagelgevär i bostaden som mannen inte ska ha haft tillstånd till.

Han föreslås också betala skadestånd till tre av poliserna på sammanlagt 17 000 kronor.

Mannen förnekar brott men medger att han agerat olämpligt i stundens hetta.

– Jag hade ingen avsikt att använda kniven, jag hade den för att polisen inte skulle våga gå fram, säger mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden