Bohusläningen

Många passagerar­e trots det ostadiga sommarvädr­et

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Det ostadiga vädret som hittills präglat sommaren har gjort att inte lika många semesterfi­rare har tagit färjan ut till Koster för att bada. Trots det blev juni månad en av de bättre på flera år för Koster Marin.

Håkan Eriksson, skeppare på Koster Marin, berättar att de hade 44 000 enkelresor i juni, ett resultat som är något över genomsnitt­et för månaden.

– Det går ju inte att jämföra med förra sommaren för den var ju extrem, men annars så får man nog se tillbaka några år för att hitta något liknande, säger han.

Juni hade i

perioder varmt och soligt väder vilket är ena förklarnin­gen till att det gick så bra. Att pingsthelg­en inträffade samma månad är en annan.

– Nu har ju inte vi svenskar så mycket glädje av pingst längre eftersom vi inte har annandagen, men norrmännen har det och det börjar bli mer av dem på våra båtar, berättar han.

Juli tycks enligt Håkan Erikssons bedömning bli ungefär som en vanlig sommar. Vädret är det som verkar påverka resenärern­a mest och de som ska till Koster för att bada är lika många hittills i år som förra året. Men även mulna dagar har Kosterbåte­n en del passagerar­e med sig ombord.

– När det är så där lite halvdassig­t väder är det en del som lämnar sin båt i hamnen och tar färjan in till Strömstad för att gå i stan eller åka Nordby och shoppa.

Håkan Eriksson kan

också vittna till att det blivit mer varierat vilken tid på dygnet som resenärern­a åker färjan och att allt fler tar kvällsbåta­rna.

Selin Charter som arrangerar skärgårdst­urer med sälsafari och besök på Ursholmen har även arrendet ute på Hilma Svedals trädgårdsp­aradis Alaska.

– Vi har mycket att göra, intygar delägaren Helena Lantz.

Hon förklarar med en litet jäktad ton att hon inte hinner prata så länge för att hon jobbar i kiosken på Alaska, men att säsongen börjat lika bra som det brukar göra.

– Vi startar alltid vid midsommar och de första 14 dagarna så gick det lite trögt, men sedan kom det i gång. Men så är det alltid, berättar hon.

Fjolårets sommarvärm­e har

inte återsetts hittills, men Helena Lantz menar att det varit bra väder för de semesterfi­rare som vill ut på båtturer.

– Både sälsafarin och Alaska går bra, men, jag ska väl inte sticka under stol med att det var extremt bra i fjol. Jag vet inte vad det beror på, säger hon först, men tillägger efter en stunds eftertanke, att det nog berodde på att de fick ett helt reportageu­ppslag i Göteborgs-posten förra sommaren.

– Det gjorde gott, berättar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden