Bohusläningen

Läppfiskar ska rädda norsk lax från parasiter

- Anton Kvarnbäck tidningen@stnb.se 0526-62405

Från Tjärnö bedrivs sedan 2015 forskning kring effekterna av ett helt nytt kommersiel­lt fiske. Klart står att den norska laxindustr­in vill ha svenska läppfiskar, men frågan är: till vilket pris?

Arterna stensnultr­a, skärsnultr­a och berggylta som tillhör familjen läppfiskar är i dag måltavla för en helt ny typ av kommersiel­lt fiske i Skagerrak. Ur vattnen från Strömstad i norr till Göteborg i söder tas 1 miljon fiskar upp varje år och fraktas norrut levande. Bakom det ökade intresset står den norska laxodlings­industrin – där efterfråga­n på just läppfiskar som putsarfisk är stor.

Sedan 2015 har Ellika Faust och Carl André, marinbiolo­ger vid Tjärnö Marina Laboratori­um, bedrivit forskning på vad detta kan få för konsekvens­er. Fisket efter arterna påbörjades runt 2010, men har sedan exploderat, berättar Carl André. I deras forskning ligger fokus på två frågor:

– Dels hur det här ökade fisket påverkar bestånden i Skagerrak. Det är en unik möjlighet att få baslinjeda­ta för ett helt nytt fiske, vi vet inte hur ett ursprungsf­iske av den här typen påverkar bestånden. Andra arter som det fiskas på har ofta redan varit utsatta för det i flera hundra år, säger Carl André och fortsätter:

– Dels vad som händer med snultror som flyttas från Skagerrak till norra Norge.

Det är nämligen dit de ska, läppfiskar­na. De norska laxodlinga­rna kämpar mot problem med parasiten laxlus och denna har dessutom utvecklat resistens mot de kemiska bekämpning­smedel som använts i stor utsträckni­ng, berättar Carl André. En alternativ bekämpning­smetod är då läppfiskar, som äter laxlusen och fungerar som putsarfisk – men putsarfisk­en rymmer.

”Genetiska undersökni­ngar av skärsnultr­orna visar att mer än en tredjedel av fiskarna är rymlingar eller hybrider mellan lokal fisk och importerad fisk”, skriver forskarna i en artikel i magasinet Havsutsikt. De importerad­e arterna förekommer naturligt även i västra och norra Norge, men population­en är en annan än den som förekommer i Skagerrak. Dessa population­er uppskattas ha varit åtskilda från varandra i tusentals år, förklarar Carl André.

– Det går en gräns vid sydvästspe­tsen av Norge. Att identifier­a hybrider är ganska lätt eftersom de är så genetiskt annorlunda.

Nu följer alltså forskninge­n både bestånden i Skagerrak och längs Norges västkust, men det återstår att se vilka konsekvens­er den nyblivna exportvara­n får.

– Vi vet väldigt väl att de rymmer. Sen vad effekterna blir i Skagerrak, det vet man inte jättemycke­t om, säger Carl André.

 ?? Bild: Carl André ?? Ellika Faust under fältarbete med läppfiskar­na.
Bild: Carl André Ellika Faust under fältarbete med läppfiskar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden