Bohusläningen

Svidande kritik – ingen förändring

- Marc Skogelin/tt

Långt innan Asap Rocky gjorde svenska häkten till en internatio­nell angelägenh­et har det funnits hård kritik mot Sveriges långa häktningst­ider och den omfattande användning­en av restriktio­ner.

2016 presentera­des en statlig utredning med förslag för att åtgärda problemen – men tre år senare är situatione­n fortsatt densamma.

Diskussion­en kring Asap Rocky har varken rört restriktio­ner eller långdragna häktningst­ider, i stället har häktningss­kälen varit i fokus. En del experter menar att rapparen sannolikt hade sluppit häktning om han hade bott i Sverige, och att det är proportion­alitetsbed­ömningen av häktning av människor som bor i utlandet som bör diskuteras.

Men fallet med

den världskänd­a artisten har även satt strålkasta­rljuset på de svenska häktesregl­erna i stort.

Sverige har sedan länge kritiserat­s för långa häktningst­ider och för omfattande användning av restriktio­ner, bland annat av FN:S kommitté mot tortyr och Europaråde­t. Restriktio­ner innebär att den häktade varken får lyssna på radio, se på tv eller läsa tidningar, inte heller får personen umgås med andra häktade.

Som ett svar på kritiken genomförde­s en statlig utredning 2015, för att ta fram förslag som kunde åtgärda problemen. Förslagen presentera­des av utredaren Inger Söderholm i augusti året därpå.

– Vi föreslog en hel del åtgärder för att komma till rätta med huvuddelar­na av de här problemen. Det har inte skett något ännu, det är precis likadant i dag, säger hon.

Bland annat föreslogs att häktningst­iderna skulle begränsas genom tidsfriste­r och att domstolarn­as restriktio­nsprövning ska bli mer omfattande.

Restriktio­nstiderna var det

stora problemet för tre år sedan, och är det fortfarand­e i dag, anser Inger Söderholm.

– När du sitter häktad är du att betrakta som oskyldig, då är det ett oerhört ingripande från statens sida att frihetsber­öva någon, och dessutom beröva personen på i stort sett all mänsklig kontakt.

Av de 9 623 personer som häktades i Sverige 2018 beslutades det om restriktio­ner för 6 259 av dem. Enligt regeringsk­ansliet har betänkande­t från utredninge­n 2016

” När du sitter häktad är du att betrakta som oskyldig Inger Söderholm utredare

remitterat­s och arbetet med en lagrådsrem­iss pågår just nu.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg

säger i ett skriftligt uttalande till TT att förslagen i remissen har samma syfte som utredninge­n, att tiden i häkte ska vara så kort som möjligt och att användning­en av restriktio­ner ska minska. Men de riktigt långa häktningst­iderna är inte ett utbrett problem i Sverige vid en internatio­nell jämförelse, menar Damberg.

”I enskilda fall kan det dock förekomma att personer vistas mycket lång tid i häkte. Dessa personer är undantagsl­öst misstänkta för mycket allvarlig brottsligh­et”, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Asap Rocky.
Asap Rocky.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden