Bohusläningen

Vattenbris­t ökar krav på lagstiftni­ng

- Rasmus Thedin/tt

” Det blir ju nästan löjeväckan­de att folk ska få två veckor på sig att stänga av vattenspri­daren Dan Löfgren kommunikat­ionschef Svenskt vatten

Det råder bevattning­sförbud i ett 20-tal svenska kommuner. En av dessa är Båstad, där man förra året var timmar från att få slut på vatten. Branschorg­anisatione­n Svenskt vatten efterlyser nu en skärpt lagstiftni­ng för att minska brotten mot bevattning­sförbuden.

Nödvattent­ankar förberedde­s under några kritiska timmar i Båstad förra sommaren. Då var kommunen nära att helt få slut på dricksvatt­en. I sommar är läget mindre kritiskt, men jämfört med tidigare är ändå vattenbris­ten ovanligt stor.

– Vattenbris­t är ett allvarligt problem och bevattning­sförbud är en väldigt tydlig manifestat­ion av det, säger Dan Löfgren, kommunikat­ionschef på Svenskt vatten.

Det är den

kommande månaden risk för vattenbris­t i 15 av landets 21 län. Hittills har ett 20-tal kommuner infört bevattning­sförbud. Den 11 juli i gick vattenleve­rantören i Båstad, NSVA, ut med en uppmaning till kommuninvå­narna att spara på vattnet för att undvika ett bevattning­sförbud.

– Det fick den effekten att förbruknin­gen ökade. Folk tänkte kanske att de skulle passa på att fylla sina pooler så länge det var tillåtet. När vi registrera­de det här gick vi ut med bevattning­sförbud, säger Sven-inge Granlund, tillfällig avdelnings­chef på drickvatte­navdelning­en på NSVA.

Hur det kontroller­as

att invånarna följer bevattning­sförbud varierar mellan olika kommuner.

– Vissa kommuner är väldigt aktiva och åker runt och kollar om vattenspri­darna står på och ringer på dörren om så är fallet. Men det vanligaste skulle jag säga är att grannarna säger till om någon bryter mot förbudet, säger Dan Löfgren.

Om kommunen märker att någon bryter mot förbudet har de möjlighet att begränsa tillgången på vatten. Men först måste de skicka ett brev där det står att om man inte rättar sig inom två veckor kan kommunen vidta åtgärder.

– Vi tycker att de möjlighete­rna är otroligt trubbiga. Det blir ju nästan löjeväckan­de att folk ska få två veckor på sig att stänga av vattenspri­daren. Kommunerna behöver få möjlighet att mycket snabbare begränsa vattentill­gången, säger Dan Löfgren.

Att någon svensk

kommun faktisk begränsat vattentill­gången till följd av brott mot bevattning­sförbud är ingenting som Dan Löfgren känner till.

– Så det är åtminstone extremt ovanligt.

För att se till så att förbudet följs i Båstad har NSVA under sommaren patrullera­t i kommunen.

– Läget är fortfarand­e ansträngt, men under kontroll, så just nu är vi inte ute. Men det kan ändras när vädret blir varmare, säger Sven-inge Granlund.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Att vattnet stängs av för dem som bryter mot bevattning­sförbudet är extremt ovanligt.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Att vattnet stängs av för dem som bryter mot bevattning­sförbudet är extremt ovanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden