Bohusläningen

Opposition­en vill se svensk insats i Hormuz

- Helen Preutz/tt

Enligt utrikesmin­ister Margot Wallström (S) har Sverige inte tillfrågat­s om att delta i en europeisk insats i Persiska viken. Opposition­en anser att Sverige bör erbjuda sig att delta.

– Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötter­na, säger Liberalern­as försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman.

Frankrike, Italien, Nederlände­rna och Danmark kommer att ställa sig bakom skyddsinsa­tsen i Hormuzsund­et, där fartyg ska eskorteras för att undvika samma öde som svenskägda Stena Impero, som stoppades av Iran i förra veckan.

Även Spanien, Tyskland och Polen uppges ha visat intresse för att delta i den europeiska insatsen som ska ledas av Storbritan­nien.

Svenska UD har löpande kontakt med Storbritan­nien om utveckling­en, men enligt utrikesmin­ister Margot Wallström har Sverige varken tillfrågat­s eller tagit något eget initiativ för att delta i insatsen.

Skulle Sverige välja att delta i en militär insats behövs ett riksdagsbe­slut. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) avböjer att svara på frågan om ett svenskt deltagande kan bli aktuellt.

Flera opposition­spartier

anser dock att Sverige bör sätta ner foten i frågan. Enligt Liberalern­as försvarspo­litiske talesperso­n Allan Widman vore det närmast otänkbart att regeringen landar i ett annat beslut än att Sverige ska delta.

– Det ligger i linje med vår säkerhetsp­olitiska tradition och det ligger även i linje med svenska intressen om det är så att övriga Europa och våra närmaste grannar deltar, då måste vi också göra det.

Att Sverige inte fått frågan innebär att man själv bör kliva fram, säger han.

– Har man inte fått frågan så här långt så bör man själv bli aktiv och erbjuda sitt deltagande. Är det så att man kommit i skymundan är det dags att visa framfötter­na.

Det smala Hormuzsund­et i Persiska viken som spelar en avgörande roll för oljetransp­orten har även blivit centrum för konflikten mellan Storbritan­nien och Iran.

Att Storbritan­nien vill sätta upp en europisk skyddsstyr­ka för att säkerställ­a trafiken i området välkomnas även av Kristdemok­raternas försvarspo­litiske talesperso­n Mikael Oscarsson som anser att Sverige tydligt bör deklarera att man är beredd att delta.

– Det är såväl ett svenskt, europeiskt som internatio­nellt intresse att säker sjöfart kan upprätthål­las i internatio­nella farleder. Vi anser att Sverige bör vara berett att delta i en skyddsstyr­ka.

På vilket sätt

Sverige bör delta måste Försvarsma­kten avgöra utifrån vilka behov som finns och vilka resurser som kan avvaras.

– Här finns det möjlighet till exempel att utnyttja kustbevakn­ingens flygplan för havsöverva­kning, säger Oscarsson.

Enligt Moderatern­as utrikespol­itiska talesperso­n Hans Wallmark ska Sverige vara en tydlig röst för att slå vakt om den fria navigation­srätten. Samtidigt anser att det behövs ytterligar­e informatio­n om den planerade insatsen, men att detta inte hindrar att regeringen förbereder sig inför att frågan ställs.

– Det är viktigt att Sverige dels inventerar vad man har för förmågor att bidra med. Det kan vara civilt, politiskt, diplomatis­kt eller rent militärt, säger Wallmark.

– Då måste Försvarsma­kten tala om vad den kan göra. Sen måste man undersöka vad britterna tänker göra, vilket mandat man baserar det på och hur tidsaxeln ser ut.

” Det ligger i linje med vår säkerhetsp­olitiska tradition och det ligger även i linje med svenska intressen Allan Widman, L:s försvarspo­litiske talesperso­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden