Bohusläningen

Boris Johnson: Folket är politikern­as chefer

- Tt-afp-reuters

Brexit är framför allt en demokratif­råga, menade Boris Johnson när han i sitt första tal som premiärmin­ister slog fast att Storbritan­nien kommer att lämna EU den 31 oktober.

– Vi kommer att fullfölja parlamente­ts löfte till folket, sade premiärmin­istern utanför porten till 10 Downing Street.

Klimatdemo­nstranter försökte blockera Boris Johnsons väg till Buckingham Palace. Men efter att något försenad ha mött drottning Elizabeth II och formellt fått uppdraget att bilda regering for Storbritan­niens färske premiärmin­ister till den nya bostaden på 10 Downing Street i London där han höll sitt installati­onstal.

Och Johnson gick rakt på den fråga som fört honom ända till landets högsta politiska ämbete – brexit.

– Jag är här för att meddela er att tvivlarna har fel. De som satsar emot Storbritan­nien kommer att förlora stort för vi kommer att återskapa förtroende­t för vår demokrati. Vi kommer att fullfölja parlamente­ts löfte till folket och lämna EU den 31 oktober.

Han gick inte

in på detaljer i frågan om sin regeringsb­ildning, som förväntas bli en komplicera­d historia.

– Jag håller på att sätta ihop ett starkt lag med män och kvinnor, men jag kommer personlige­n att ansvara för den förändring jag vill se, konstatera­de Johnson kortfattat. Däremot tog premiärmin­istern tillfället i akt att utlova 20 000 fler poliser, upprustad sjukvård och högre ekonomisk trygghet för äldre. – Även om drottninge­n precis har hedrat mig med det här fantastisk­a ämbetet så är mitt jobb att tjäna er. Om det finns en sak som politikern­a måste komma ihåg är det att ni är våra chefer, sade Johnson.

Under ett installati­onstal som mestadels handlade om inrikespol­itik vände sig Boris Johnson som hastigast till kontinente­n.

– Vänner i Bryssel och EU, jag är övertygad om att vi kan nå en överenskom­melse, sade han utan att gå närmare in på hur en sådan ska se ut.

Bland de som efterfråga­r klarhet finns EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk, som redan i sin gratulatio­n till Johnson satte press på brexitbesk­ed.

Innan hon lämnade

premiärmin­isterposte­n deltog Theresa May i en sista parlamenta­risk frågestund. Hon sade att hon var glad över att någon som är angelägen om att skapa ”en ljus framtid för det här landet” tar vid.

Alla hennes kolleger är dock inte lika nöjda. Finansmini­ster Philip Hammond lämnade in sin avskedsans­ökan på onsdag eftermidda­g. Kort efter Johnsons installati­onstal aviserade även försvarsmi­nistern

Penny Mordaunt, handelsmin­ister Liam Fox och näringsmin­ister Greg Clark att de avgår.

 ??  ?? T h e r s a M a y.
T h e r s a M a y.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden