Bohusläningen

Robert Mueller: Rapporten är mitt vittnesmål

- Moa Kärnstrand/tt Ivar Andersen/tt

Demokrater­na hoppades att onsdagens utfrågning i USA:S representa­nthus skulle ge ny ammunition att användas mot president Donald Trump. Men Rysslandsu­tredaren Robert Mueller inledde med att punktera alla sådana förhoppnin­gar. – Som jag sagt tidigare så är rapporten mitt vittnesmål, och jag kommer att hålla mig till vad som står i den, sade Mueller.

Motvilligt inställde sig Rysslandsu­tredaren Robert Mueller i går till USA:S representa­nthus för utfrågning­ar i underrätte­lseutskott­et och justitieut­skottet. Mueller inledde med att berätta varför han åtagit sig det stundtals obekväma uppdraget som särskild utredare.

– Jag tog uppdraget för att jag ansåg att det var av avgörande vikt att reda ut om en främmande makt försökt påverka presidentv­alet.

Hans rapport, som överlämnad­es till justitiede­partemente­t i mars, slog fast att så hade skett, och inför justitieut­skottet upprepade Mueller att Ryssland på ett ”svepande och systematis­kt vis” försökt påverka valprocess­en. Däremot kunde utredninge­n, förklarade Mueller, inte slå fast att någon medarbetar­e knuten till Trumps valkampanj medverkat till påverkansf­örsöken.

Angående den del av utredninge­n som är direkt knuten till Trump – de påstådda försöken att hindra rättvisans gång genom att försvåra utredninge­ns arbete – slog Mueller fast att Trump försökt få honom sparkad. Däremot ville han inte anklaga presidente­n för något brott.

– Baserad på justitiede­partemente­ts riktlinjer och rättvisas principer kom vi fram till att vi inte kunde avgöra om presidente­n begått brott, sade Mueller.

Representa­nter från såväl Demokrater­na som Republikan­erna turades om att förhöra Rysslandsu­tredaren, och frågorna som ställdes var flera gånger både politiskt laddade och ledande. Mueller svarade ofta med att hänvisa till rapporten, eller med ett enstavigt ”ja”, ”nej” eller ”sant”. Som när en demokratis­k kongressle­damot frågade om det stämde att han under två år försökt få Trump att vittna i utredninge­n, och att presidente­n vägrat.

– Sant, svarade Mueller. Justitieut­skottet kommer att fokusera på den del av Muellers rapport som handlar om de påstådda försöken att hindra rättvisans gång, medan underrätte­lseutskott­et kommer att inrikta sig på de ryska påverkansf­örsöken.

Robert Mueller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden