Bohusläningen

Valbo Ryr sockenföre­ning lockar publiken med tårtfrossa

Caféverksa­mheten som är igång en vecka varje sommar brukar locka en hel del besökare. Men när Valbo Ryr Sockenföre­ning slog till med tårtfrossa, slog man alla rekord.

- Ingalill Sundhage ils@bohuslanin­gen.se 0522-992 30

– Ja, det var väldigt, konstatera­r Irené Johansson två timmar in på evenemange­t. Frågan är om tårtorna räcker.

Den rykande åtgången på tårta överraskad­e alltså denna första gång som föreningen tog till tårtgreppe­t under caféveckan. Runt 150 personer letade sig fram till Solhemsgår­den i Valbo Ryr. Parkeringe­n räckte inte till, inte heller borden inomhus men som tur var hade föreningen vädret på sin sida så borden utomhus kom väl till pass.

Ett gäng från

Munkedal passade på att slå sig ner i skuggan. Inger Fredriksso­n brukar åka hit när det är nåt på gång, för Ingalill Karlsson blir det inte lika ofta. Men tårta har dom ätit. Hur mycket får förbi en hemlighet men ”gott var det - riktigt gott”.

Kurt Ryhage däremot berättar glatt att han är inne på sin tredje portion. Någon vinnare vill han inte utse, han konstatera­r bara att tårta är gott och eftermidda­gens tårtor var det verkligen inget fel på.

Kvinnan, för det är en kvinna bakom tårtbaket, heter Ingela Stridh. Hennes favoritsys­selsättnin­g är att baka och när det är dags för tårta går hon loss.

– Ja, tårta är speciellt för då får chans att garnera och det är kul, säger hon.

” Ungdomar gillar att stöpa ljus så det brukar vi göra, och så har vi scrapbooki­ng som tema också Irené Johansson

Den här eftermidda­gen

har hon satsat på kända recept; prinsess-, drottning- och hallontårt­a, för att nämna några men en av de sex tårtor hon bakat är speciell.

– Ja, jag tänkte att jag måste testa lite så chokladtår­tan innehåller hallon, philadelpi­aost, chokladmou­sse och vit choklad. Den verkar gå åt den också, ler Ingela Stridh.

Men det är

inte bara tårta på schemat, ett gäng fyra kvinnor greppar gitarr och ukulele och tar ton. De har gjort det förut och utan högtalare eller annan teknisk utrustning drar de igång och de verkar ha väldigt kul ihop.

Valbo Ryr Sockenföre­ning, som hyr in sig på Solhemsgår­den, har under tiotalet år haft en caféverksa­mhet under en vecka sommartid. Men tårtfrosse-temat överraskad­e arrangörer­na.

Irené Johansson är glatt överraskad. Inte i sin vildaste fantasi hade hon trott att det skulle gå åt så mycket som tio tårtor.

– När vi pratade om det tyckte vi det lät jättemycke­t och då funderade vi mest på vad vi skulle göra med all tårta som skulle bli över. Nu får det bli våfflor och kakor till dom som kommer senare men det är också gott, ler hon

Medelålder­n på besökarna

är hög, precis som medlemmarn­a i sockenföre­ningen. Att engagera yngre är svårt, konstatera­r Irene, men temadagar brukar locka.

– Ungdomar gillar att stöpa ljus så det brukar vi göra, och så har vi scrapbooki­ng som tema också. Men det ska vara en gång, att gå en studiecirk­el på 8-10 gånger lockar inte ungdomen, konstatera­r Irené.

Pengarna som man

fick in under tårtfrossa­n – runt 6000 kronor – går in till den allmänna kassan. Men några kronor önskar Irené att föreningen kunde använda till att dra igång något som lockar yngre människor. Och med tanke på all inflyttnin­g av barnfamilj­er som skett de senaste åren, är det en målgrupp man skulle satsa på.

– Jag tror inte det behöver vara så märkvärdig­t och när jag pratar med några av de unga barnfamilj­erna säger dom att det hade varit kul att träffa andra som bor i Valbo Ryr.

 ?? Bild: Ingalill Sundhage ?? Inger Fredriksso­n, Arno Johannesso­n, Elise Johannesso­n, Bengt Johansson, Ingalill Karlsson samtliga från Munkedal gjorde en utflykt till tårtfrossa­n. Mycket gott konstatera­de de.
Bild: Ingalill Sundhage Inger Fredriksso­n, Arno Johannesso­n, Elise Johannesso­n, Bengt Johansson, Ingalill Karlsson samtliga från Munkedal gjorde en utflykt till tårtfrossa­n. Mycket gott konstatera­de de.
 ??  ?? Knôkat blev det när Valbo Ryr bjöd in till tårtfrossa. Till och med det gamla rekordet när Birgitta Rasmusson gästade föreningen rök med råge. Ingela Stridh bjuder Kurt Ryhage på hallontårt­a, hans tredje portion för eftermidda­gen.
Knôkat blev det när Valbo Ryr bjöd in till tårtfrossa. Till och med det gamla rekordet när Birgitta Rasmusson gästade föreningen rök med råge. Ingela Stridh bjuder Kurt Ryhage på hallontårt­a, hans tredje portion för eftermidda­gen.
 ??  ?? Gunnel Fritzon, Karin Hernqvist, Nancy Matsson och Ella-britta Olsson, den sistnämnda 93 och ett halvt år ung brukar uppträda då och då på arrangeman­g som detta.
Gunnel Fritzon, Karin Hernqvist, Nancy Matsson och Ella-britta Olsson, den sistnämnda 93 och ett halvt år ung brukar uppträda då och då på arrangeman­g som detta.
 ??  ?? Irené Johansson hade fullt sjå att skapa plats för besökarna under tårtfrossa­n.
Irené Johansson hade fullt sjå att skapa plats för besökarna under tårtfrossa­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden