Bohusläningen

Bandet spelar på Uddevalla Pride, och drar sedan direkt på Usa-turné

- Mathea Jakobsson matjak@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett av banden på Uddevalla Pride i år är nykomlinga­rna Tribe Friday. De fyra vännerna spelar sprallig indiepop som passar bäst på en fredag efter jobbet. Efter Uddevalla ska de direkt ut på sin första ”riktiga” utlandstur­né.

Förra skivan spelade de in i ett k-märkt 1600-tals hus och deras nya EP har även den en säregen inspelning­splats. Den här gången rör det sig om ett litet ruckel i Örebros skogar där de fyra bandmedlem­marna bor tillsamman­s.

När Noah Deutschman­n svarar i telefonen sover fortfarand­e de andra i bandet. Under dagen är det tänkt att de ska repa inför sin kommande turné men det blir väl först framåt åtta ikväll skojar han.

Tribe Friday har spelat ihop i fem år. För den som frågar berättar de att namnet är en konstrukti­on av att de ville spela musik som hör ihop med att sluta jobbet på en fredag. Det vill säga när stämningen är på topp. Men den riktiga förklaring­en har bandet hållit för sig själva.

– Sanningen är väl egentligen att vi bara satte ihop ord som vi tyckte om, berättar Noah Deutschman­n, sångare i Tribe Friday.

Bandet har inte släppt något nytt sedan 2017 men efter ett ryck tog det fart och i veckan lanseras deras EP ”Trying your luck”. Tidigare har de gjort allting själva i retrostil och skrivit låttitlar förhand på hemodlade kassettban­d. Den här gången har de fått stöd av sitt skivbolag men fortsätter i retrostile­n och släpper EP:N på vinyl.

Musiken skulle kunna beskrivas som sprallig indiepop. Den som har hört Tribe Friday förut kan överraskas av att en av livelåtarn­a fått nytt liv på skivan.

– Det var som att den fick eget liv i studion. Vi började lägga till körer och piano, en trumpet kom till där någonstans. Det blev något helt annat än när vi skrev den, säger Noah Deutschman­n.

– Den premiärspe­lade vi i Uddevalla en gång i tiden, understryk­er trummisen Anton Hillvall som nyss vaknat och tagit sig fram till telefonen.

I Uddevalla har

de varit och spelat flera gånger förut och i augusti kommer de tillbaka för Uddevalla Pride.

– Vi är nog i staden i alla fall två gånger om året, det brukar vara jättebra gig och bra publik, säger Noah Deutschman­n.

Är det en slump att ni hamnat på just Pridefesti­valen?

– Nä det är inte direkt någon slump. Vi har skrivit en del låtar som handlar om killar och jag är själv bisexuell. Dessutom är vår bokare Hilma från staden, berättar Noah Deutschman­n.

Direkt efter Uddevallas­toppet bär det av till andra sidan jordklotet där turnén fortsätter i USA. Än så länge finns där ett litet gäng lyssnare men med spelningar­na hoppas bandet locka fler. Noah Deutschman­n längtar efter att få ropa ”Hello New York” efter första låten.

En tredje bandmedlem

tycks ha stigit upp ur sängen och har något att inflika i samtalet:

– Jag ser fram emot att spela utomlands på riktigt för första gången. Vi har spelat i Oslo innan men det räknas inte riktigt som utlandsspe­lning, säger bandets gitarrist Josef Yngvesson.

Bandet välkomnar framtiden med öppna armar men tillbaka till hålan Härnösand ska de i alla fall inte.

– Det absolut största målet är att kunna sluta med dagsjobbet och leva på musiken, menar Noah Deutschman­n.

Den fjärde bandmedlem­men, Vincent Olsgren, dyker inte upp innan vi hinner avsluta morgonsamt­alet. Han är väl kanske den som håller stenhårt på reptiden klockan åtta ikväll.

Sanningen är väl egentligen att vi bara satte ihop ord som vi tyckte om Noah Deutschman­n Sångare i Tribe Friday

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Södergren ?? Tribe Friday-medlemmarn­a Noah Deutschman­n, Anton Hillvall, Josef Yngvesson och Vincent Olsgren ser fram emot Uddevalla Pride i augusti.
Bild: Jonatan Södergren Tribe Friday-medlemmarn­a Noah Deutschman­n, Anton Hillvall, Josef Yngvesson och Vincent Olsgren ser fram emot Uddevalla Pride i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden