Bohusläningen

Ett år kvar – här är okända Os-hoppet Oskar Rozenberg

-

Med precis ett år kvar till de olympiska spelen drar igång är det få svenskar som har koll på vem Oskar Rozenberg Hallberg är.

Men nästa sommar kan du sitta och bita på naglarna när 22-åringen försöker landa en ”backside noseblunt” i Tokyo. – Det är roligare att skejta utan press, säger skateboard­stjärnan som är ett av Sveriges mer okända guldhopp i OS.

Den 24 juli 2020 invigs sommar-os i Tokyo. Till spelen i Japan har Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) lagt till flera nya sporter som ska locka en ung publik att följa tävlingarn­a.

Och vips har Sverige fått ett medaljhopp – i skateboard.

När han vann en Vm-deltävling på hemmaramp i Malmö förra året så jublade hans konkurrent­er högt då han satte sin kickflipp och säkrade segern. Skateboard är inte en sport som alla andra Os-sporter.

– Generellt sett är det nog en mer avslappnad stämning. Jag tror det har att göra med hur folk började skejta. Bara för att de är bland de bästa i världen nu så är det svårt att glömma hur man en gång började: att man gjorde det tillsamman­s och med vänner, säger Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg.

När han var skadad i vintras ägnade han månader åt att designa en egen klädkollek­tion för Nike och det närmaste en tränare han säger sig ha är en kontaktper­son på just den amerikansk­a skojätten.

Men nu ska den annorlunda Os-profilen satsa mot Tokyo – som en elitidrott­are med stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

De idrottare som hållit på längre med världsmäst­erskap och Os-deltagande är ju ofta mer regelstyrd­a och… de nya idrottarna är lite mer av livstilsid­rottare

SOK:S verksamhet­schef

Har du vant dig vid tanken att represente­ra Sverige på ett OS?

– Ja, det kan man kanske säga. Jag har gjort mer och mer grejer, träffat sponsorer och varit involverad i design av kläder och sånt också. Det blir lättare att vänja sig vid tanken när man gör såna grejer, säger ”Oski”, som under hösten och våren fortsätter kvala för att försöka få skejta i OS.

På Sveriges olympiska kommittés officiella webbplats har 125 olympier med Sok-stöd belönats med en bild på sin presentati­on. Bara två Sok-stödda olympiers presentati­oner är anonymt bildlösa på webbplatse­n: de som tillhör Oskar Rozenberg Hallbergs och skateboard­kollegan Karl Bergling, som båda håller på att kvala in till Os-tävlingarn­a.

Frågan är vilken koll SOK har på sina skateboard­proffs.

– Ganska bra koll, kan jag säga. Vi har en sportchef som är dedikerad för att följa skateboard och han har gjort det både genom att följa resultat och genom att träffa killarna, säger Peter Reinebo, SOK:S verksamhet­schef.

Han liknar skateboard­sportens inträde vid när snowboards­porten tog steget in i vinter-os. Två olika idrottsvär­ldar som möts.

– Jo, men så är det ju. De idrottare som hållit på längre med världsmäst­erskap och Os-deltagande är ju ofta mer regelstyrd­a och… vad ska vi säga… det är lite… mer traditione­r som är på plats. Medan de nya idrottarna är lite mer av livstilsid­rottare, säger Reinebo.

När Oskar Rozenberg Hallberg ska beskriva en vanlig träningsve­cka säger han att det helt beror på ifall han befinner sig på intensiv filmresa med en sponsor eller om han är hemma i Malmö:

– Om jag är hemma tar jag det i egen takt, kollar med nån kompis när han vill skejta, cyklar till Stapelbädd­sparken och skejtar några timmar, säger ”Oski”, som dock ganska nyligen lagt till ”fys” i sin träningsre­petoar.

Hur tror du att du kommer känna om du står på startlinje­n om ett drygt år, iförd svensk tävlingsdr­äkt och tävlandes i OS?

– Jag kommer att vara väldigt

 ?? Arkivbild: Andreas Hillergren/tt ?? Han har varit runt hela världen i jakt på bra skejtning – men håller fortfarand­e Stapelbädd­sparken i Malmö väldigt högt. ”Det är en av mina favoritpar­ker i hela världen. Det är en av de absolut bästa”, säger han.
Arkivbild: Andreas Hillergren/tt Han har varit runt hela världen i jakt på bra skejtning – men håller fortfarand­e Stapelbädd­sparken i Malmö väldigt högt. ”Det är en av mina favoritpar­ker i hela världen. Det är en av de absolut bästa”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden