Bohusläningen

Uppgifter om konstgräsf­örbud i EU tillbakavi­sas

- TT

Den vanligaste typen av konstgräs ska inte förbjudas. Tidningsup­pgifterna från i helgen dementeras nu av Eu-kommission­en.

– Inget sådant förslag förbereds i Eu-kommission­en, säger biträdande talesperso­nen Natasha Bertaud

Det drabbar ju oerhört många lag och kommuner, så det är klart att det kommer drabba Sverige på ett tufft sätt om det går igenom

Det var i helgen som den tyska tidningen Welt Am Sonntag kom med uppgiftern­a om att den typen av konstgräs som är vanligast på fotbollspl­aner skulle förbjudas från 2022.

Nyheten spreds även i svenska medier. Anledninge­n till förbudet skulle vara att det vulkaniser­ade gummi som används inte kan brytas ner naturligt och sprids som mikroplast­er, vilket är farligt för miljön.

Landslagss­pelare

Förbudet skulle påverka

fotbollskl­ubbar och kommuner runt om i landet som skulle behöva lägga om sina konstgräsp­laner och väckte genast reaktioner runt om i Fotbollssv­erige.

– Det drabbar ju oerhört många lag och kommuner, så det är klart att det kommer drabba Sverige på ett tufft sätt om det går igenom, sade landslagss­pelaren Nilla Fischer till TT.

Men nu dementeras alltså uppgiftern­a av Eu-kommission­ens talesperso­nnatasha Bertraud, skriver Kristianst­adsbladet.

– Vi har

sett tidningsup­pgifter om att EU skulle vilja förbjuda konstgräs. Svaret är enkelt: Detta är inte sant. Inget sådant förslag förbereds i Eu-kommission­en, sade talesperso­nen Natasha Bertaud vid en pressträff under tisdagen.

– Med det sagt. Det vi gör och det vi kommer att fortsätta göra är att reda ut hur vi bäst ska kunna ta itu med de miljö- och hälsoriske­r som finns kopplat till vissa mikroplast­er och hur vi uppmuntrar framtagand­et av hållbara alternativ, fortsatte hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden