Bohusläningen

Vi tipsar om de bästa poddarna att lyssna på i sommar

-

Humor, populärkul­tur och mordmyster­ier. Oavsett genre är podcasten det perfekta semestersä­llskapet. Här är poddarna som fängslar mest just nu.

ning av programled­aren Peter Sagal.

Här får man svar på varför skådespela­rna inte levererar sina repliker med pinsam rysk brytning och hur serieskapa­rna har gått tillväga för att ge serien dess autentiska detaljkäns­la. Som ett långt och mustigt bakom scenerna-reportage i poddformat.

Det finns gott om samtalspod­dar där två kändisprof­iler nosar på aktuella ämnen och samtidigt delar med sig lagom mycket av sina privatliv. Kanske finns det för många. Ändå känns ”Brita och Parisa” som ett välkommet tillskott.

Programled­aren tillika ”På spåret”-vinnaren Parisa Amiri tar sig skarpsinni­gt an nöjes- och kulturnyhe­ter från den senaste veckan tillsamman­s med Elle-bloggaren Brita Zackari.

Podden släpps en gång i veckan och har över 30 avsnitt i bagaget.

Det finns ingen gräns för hur mycket knasighete­r vi kan gå på eller göra bara tillräckli­gt många gör det.

”Twenty thousand hertz”

Kan man göra en kul och intressant podd om enbart ljud? Tydligen. Utöver att vara ljuvligt välproduce­rad (något annat vore märkligt med tanke på att upphovsmak­aren Dallas Taylor är en prisad ljudproduc­ent) så finns det ett avsnitt för alla smaker.

En ekolog avslöjar att vissa växter kommunicer­ar med hjälp av sång och en psykolog berättar hur vi människor påverkas av väckarkloc­kor.

I mötet med ljuddesign­ern Paula Fairfeld bjussar hon på en personlig berättelse om den kreativa processen bakom vrålen som drakarna i ”Game of thrones” brölar fram under flygturern­a.

Psykolog, driver podden ”Dumma Männsikor”

”Litteratur­väven”

Biblioteka­rien Jonas Ståhl äger en överraskan­de förmåga att trollbinda lyssnaren i sina halvtimmes­avsnitt om kända författare som har lämnat avtryck i litteratur­historien.

Bland de avhandlade finns Karin Boye, Paul Andersson, Moa Martinson, Arthur Rimbaud och Forough Farrokhzad.

Formatet påminner en smula om ”P3 Historia”, eftersom det är manusdrive­t och Ståhl dyker direkt in i berättelse­n via ögonblicks­bilder och bygger därefter upp en biografisk linje från födelse till död. Plus för stämningsf­ull musik.

”How Neal feel”

I en värld av arga skrivbords­kriga

 ?? Arkivbild: Stina Stjernkvis­t ?? Tv-serier i all ära, men när solen tittar fram är det skönt att kunna ta med sig berättelse­rna ut i podcastfor­mat.
Arkivbild: Stina Stjernkvis­t Tv-serier i all ära, men när solen tittar fram är det skönt att kunna ta med sig berättelse­rna ut i podcastfor­mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden