Bohusläningen

Kyrkoherde­ns väg: Att välja livet i stället för hatet

- Maria Backman livsstil@gp.se

Världen över är människor på flykt från krig och konflikter. Men hur håller man sams med sina forna fiender i ett nytt hemland? Vad är en försonings­process?

– Min erfarenhet av försoning är utifrån det enskilda samtalet som präst, säger Ylva Leitzinger, kyrkoherde i Lindome.

– Det kan handla om stora livskriser, svek och förluster som drabbar människor. De kommer till mig eftersom de inte kommer vidare i sina liv.

Det handlar om att försonas med det liv som blev. Det liv som gått sönder, berättar hon. Att försonas med en bild av livet som blev något helt annat. Både att försonas med verklighet­en: såhär blev det för mig. Och att försonas med sorg och smärta. Men också att få kontakt med det som gått sönder.

– Här kommer jag som präst in. Det handlar om acceptans, att det är oåterkalle­ligt och kommer att påverka mig hela livet. Att försonas med sitt liv är att hitta en väg i livet där de hemska erfarenhet­erna får en plats och sätta ord på dem. Det kan vara en stor sorg. Det kan ta flera år, och det kan krävas extremt många timmars samtal.

Försonings­processen handlar både om att försonas med sig själv och att förstå vad man varit med om. Men också om att våga känna.

– Det är inte bara en intellektu­ell försoning. Man är även nära sina känslor. Just att få berätta för någon som bara har till uppgift att lyssna är en viktig del i processen.

Den inre enskilda

försonings­processen är att välja livet istället för hat. Hat är destruktiv­t, men det är samtidigt viktigt att komma i kontakt med hatet för att kunna välja något annat, säger Ylva Leitzinger.

– I den kristna tron är Gud med den som blev utsatt. Gud finns med och bär smärtan hos den som sårats. Det kan vara en hjälp för människor att veta att man inte är ensam.

Försoning handlar om processer i människor som behöver få ta tid. Ibland paketerar man sitt trauma tills man till slut inte orkar bära det längre, eller tills det faktiskt gör en sjuk. Hos en del kan förträngni­ngsmekanis­mer vara en överlevnad­sstrategi. Det är ingen annan som kan säga till dig att påbörja en försonings­process, det måste komma inifrån dig själv.

” Försonings­processen handlar både om att försonas med sig själv och att förstå vad man varit med om

Ylva Leitzinger har

tidigare arbetat som fängelsepr­äst.

– Det var samma sak: att välja livet istället för hatet. Försonas med de fel man gjorde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden