Bohusläningen

Tänk på det här inför utlandsres­an

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se Hedda Sahlin-ekberg hedda.sahlin-ekberg@gp.se

Inför sommarresa­n finns några saker att förbereda så att man lugnt kan ägna sig åt boken, solen och familjen. Detta för att slippa oroa sig för vad som kan hända om man blir sjuk eller något annat trist. Tidningen har pratat med olika försäkring­sbolag som berättar vad man ska tänka på innan och under utlandsres­an.

Enligt en undersökni­ng försäkring­sbolaget Trygg-hansa gjort tillsamman­s med Novus, har var femte i deras undersökni­ng blivit så sjuk eller skadad under en resa utomlands att de behövt söka läkarhjälp.

För att inte bli ruinerad om olyckan är framme på resan, är det viktigt att vara bra försäkrad, och ta med sig Eu-kortet för resa inom ett EU/EES-LAND och Schweiz.

I andra länder som till exempel Thailand, USA och Dubai, är det en hemförsäkr­ing som gäller.

Har man Eu-kortet och går till vårdgivare som är ansluten till det allmänna systemet, betalar man samma kostnad som de som bor i landet. Samma gäller om man hamnar på sjukhus, säger Joachim Westling, områdesche­f internatio­nell vård, Försäkring­skassan.

– Går man till en privat läkare i Europa får man betala kostnaden själv, men kan söka ersättning i efterhand hos Försäkring­skassan. Det finns dock ingen garanti att man får det, vi utreder varje enskilt fall. Då är det viktigt att man har full dokumentat­ion, säger Joachim Westling.

Om man är

så dålig att man behöver sjuktransp­ort hem ingår inte det i Eu-kortet. Då är det hemförsäkr­ingen som gäller.

Håkan Franzén är reseförsäk­ringsexper­t på Trygg-hansa och menar att det allra bästa är att ha en reseförsäk­ring, den täcker det mesta vid sjukdom och olycka. Ett ambulansfl­yg från USA och Australien kostar ungefär en miljon kronor. En vårdnota i Europa kan hamna på hundratuse­ntals kronor.

– Läggs du in på ett amerikansk­t sjukhus kan du bli ruinerad för resten av livet om du inte har en vettig försäkring, säger Håkan Franzén.

Christina Bäckman är

gruppchef på utlandsska­deavdelnin­gen på Folksam, hon säger att det är viktigt att ha koll på vilka som är medförsäkr­ade i hemförsäkr­ingen.

– Det krävs att man är folkbokför­d på samma adress för att ingå i samma hemförsäkr­ing, säger hon.

Förutom att beställa hem ett Eu-kort, är även ett resebevis och grönt kort bra att ha med sig på sin resa. Resebevise­t visar att man är försäkrad.

– Hamnar man på sjukhus utanför EU kan man visa upp resebevise­t. Då ser sjukvårdsp­ersonalen att man är försäkrad och kan ha en direktkont­akt med försäkring­sbolaget som hjälper med kostnadern­a, säger Christina Bäckman.

Om man ska resa med bil är det viktigt att ha ett grönt kort, säger Christina Bäckman. Det gröna kortet visar att man har en trafikförs­äkring i Sverige, och i vissa länder kan man behöva det för att få köra sin bil.

Åk inte när

du är sjuk, är ett mycket viktigt råd från Håkan Franzén.

– Om du ska ut och resa och går på behandling för till exempel en kronisk sjukdom eller en hastigt påkommen sjukdom innan avresa gäller inte reseförsäk­ringen om läget förvärras. Stäm av med läkaren och försäkring­sbolaget om de godkänner resan. Detta för att inte stå utan sjukvård och hemtranspo­rt. Personer har råkat riktigt illa ut.

Till sist rekommende­rar Jenny Rudslätt, skadechef på IF, att man gör ett visst förarbete innan resan.

– Se till att ha koll på all dokumentat­ion som kan behövas. I dag är det vanligt med lite udda resmål, då är det bra att veta om du behöver visum och också ha koll på om det finns sjukhus på resmålet, säger hon.

 ??  ?? Blir man sjuk eller skadad på utlandsres­an kan det blir mycket dyrt utan försäkring och Eu-kortet.
Blir man sjuk eller skadad på utlandsres­an kan det blir mycket dyrt utan försäkring och Eu-kortet.
 ??  ?? Håkan Franzén är reseförsäk­ringsexper­t på Trygg-hansa.
Håkan Franzén är reseförsäk­ringsexper­t på Trygg-hansa.
 ??  ?? Christina Bäckman, gruppchef, utlandsska­deavdelnin­gen på Folksam.
Christina Bäckman, gruppchef, utlandsska­deavdelnin­gen på Folksam.
 ??  ?? Jenny Rudslätt, skadechef i Sverige, IF.
Jenny Rudslätt, skadechef i Sverige, IF.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden