Bohusläningen

Algblomnin­gen i full gång längs Bohuskuste­n

- Otto Ekevi otto.ekevi@bohuslanin­gen.se

Uddevalla: Algblomnin­gen har tagit fart på den svenska västkusten. I takt med värmen kan de giftiga algerna breda ut sig extra mycket och i värsta fall orsaka problem.

Just nu frodas algblomnin­gen på den svenska västkusten. De giftiga algerna kan breda ut sig extra mycket i samband med att temperatur­en stiger. Algerna kan orsaka kräkningar, diarré och utslag.

– Om det är mer än 20 grader i mer än en vecka kan det börja komma så kallade fall av badsårsfeb­er, säger marinekolo­gen Ewa Lavett.

Till helgen väntas temperatur­en stiga uppåt 30 grader i hela Bohuslän – och den ökade värmen kan även bidra till att alger förökar sig ännu mer.

– Om det är mer än 20 grader i mer än en vecka kan det börja komma så kallade fall av badsårsfeb­er, orsakat av en bakterie som är naturligt förekomman­de, säger marinekolo­gen Ewa Lavett.

Algblomnin­g är i grunden en naturlig process, som normalt oftast inträffar under vår och höst. Men enligt Lavett har övergödnin­g och överfiske i haven lett till ökningen av de allt kraftigare algblomnin­gar de senaste åren, särskilt under högsommare­n.

– Det verkar bli vanligare med algblomnin­g under högsommare­n. Klimatförä­ndringarna som ger varmare havsvatten påverkar detta, säger hon.

De giftiga algerna i haven utsöndrar toxin som i värsta fall kan drabba levern på barn, hundar och andra som får i sig mycket av algerna. Man kan även drabbas av utslag, rodnader, klåda, öroninfekt­ioner och sårinfekti­oner.

Kan det vara farligt att bada i vattnet nu?

– Bara bad är i de flesta fall helt ofarligt, men om det är giftalger som blommar ska man undvika få i sig stora mängder. Barn och hundar är mer känsliga.

När ska man undvika att bada?

– Om havsvattne­t ser så grumligt och smutsigt, eller så missfärgat ut att du inte ser fötterna när du går ut till knädjup, då kan det vara bra att avstå. Likaså om kommunens badvattenp­rover visar att badvattnet är otjänligt.

Om det är giftalger som blommar ska man undvika få i sig stora mängder Ewa Lavett Marinekolo­g

Vad händer om man trots detta kliver ner i vattnet?

– Om du svalt vatten som innehåller någon sjukdomsfr­amkallande mikroorgan­ism, är de vanligaste symtomen diarré eller kräkningar. Symtomen beror på vilket typ av virus, bakterie eller parasit som finns i vattnet.

Samtidigt vill hon inte skrämma läsarna i onödan, och understryk­er att mikroalger och växtplankt­on utgör havets fotosyntet­iserande motor i ekosysteme­t.

– Omkring hälften av allt syre vi andas i luften är producerat av havets alger, och sådana miljöer har vi ju här på västkusten, säger Ewa Lavett.

 ?? Bild: Järi Välitalo ?? De giftiga algerna i haven utsöndrar toxin som i värsta fall kan drabba levern.
Bild: Järi Välitalo De giftiga algerna i haven utsöndrar toxin som i värsta fall kan drabba levern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden