Bohusläningen

Miljonbygg­et äntligen på väg hem till Lysekil

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

Är du man i åldern 18-24 år som planerar att åka bil på 70-väg utanför tättbebygg­t område? Då bör du kanske stanna hemma i dag, för statistisk­t sett är risken högst för denna yngsta grupp av bilförare att bli inblandad i en trafikolyc­ka. Statistisk­t sett är också risken för en olycka högst i juli månad, med fredagarna som svartaste veckodagen 2018.

– Det kan ligga något i det. Procentuel­lt är det många i den åldersgrup­pen som nyss tagit körkort och som tycker det är roligt att köra när det är gott väder, säger bilbärgare­n Ingvar Wiik som annars i stort ser bilbärgnin­gens insatser som oförutsägb­ara när det gäller tid och plats.

Efter en ganska stadigt nedåtgåend­e trend av dödsolycko­r i trafiken sedan millennies­kiftet blev 2018 ett mycket svart år. 324 personer miste livet i trafiken 2018, jämfört med 252 året före. Cyklister och gående fortsatte minskninge­n i dödlighet med några enstaka procent, medan det för bilisterna blev en ökning

Midsommar är en sådan helg som inte har samma tryck som för några år sedan

med 54 procent jämfört med 2017.

Den andra sidan av myntet är att antalet barn som dödsoffer har gått ner kraftigt. På 1980-talet omkom 100-talet personer 0-17 år varje år i trafikolyc­kor. På 2010-talet har antalet sjunkit till cirka fem procent av alla dödsfall i trafiken och färre än 20 personer.

Från Ingvar Wiiks horisont har dock trafiken under 2019 varit lugnare, utan några dödsolycko­r bland motorcykli­ster eller ute på E 6:an. Motorvägen har nu fått en annan stämpel på sig bland bilbärgare.

– På E 6:an är det många singelolyc­kor med vajerräcke­n, jag tror nog att de är överrepres­enterade bland singelolyc­kor, säger Ingvar Wiik.

Statistike­n är sammanstäl­ld av Trafikanal­ys som konstatera­r att ”de allra flesta omkommer i olyckor som sker i dagsljus, i uppehållsv­äder och/eller på torra vägar. Juni som alltid har midsommar som stor trafikhelg och december med jultrafike­n har ofta färre omkomna än sommarmåna­den juli.

– Midsommar är en sådan helg som inte har samma tryck som för några år sedan när alla skulle ut till kusten, nu finns andra ställen att åka till. Och för 20 år sen var det snö och kallt i december, nu är det barmark kring jul och nyår och trafiken flyter på bättre, jämför Ingvar Wiik som bland alla typer av genomförda uppdrag på senare tid har fått hjälpa många bilister med punktering­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden