Bohusläningen

Karin Pihl:

Varken Socialdemo­kraterna eller de borgerliga partierna har någon trovärdig ekonomisk plan för att stärka den svenska försvarsfö­rmågan.

- Max sjöberg

De senaste veckorna har polisen gått ut med flera varningar. I Stockholm har antalet personrån av exklusiva klockor ökat rejält i år och polisen manar därför till ökad försiktigh­et. I Malmö varnar de för falska 500-kronorssed­lar och i hela landet varnas för telefonbed­rägerier.

Mest uppmärksam­het fick Brottsoffe­rjourens ordförande när han i TV4 påminde om något så grundlägga­nde som att rånare vill åt så mycket pengar som möjligt. Den som har dyra kläder och ser rik ut löper sannolikt därför större risk att rånas. Och risken är lägre för den som ser fattig ut.

Denna typ av

informatio­n gör det lättare att undvika de mest riskfyllda situatione­rna och vara lite mer uppmärksam på de vanligaste hoten. Nog är det rimligt att polisen, och Brottsoffe­rjouren, går ut med varningar som i förlängnin­gen kan göra gör att färre personer utsätts för brott. Men tyvärr verkar inte alla anse att polisen gör rätt.

”Tycker du att det är rimligt att du kan klä dig som man vill eller ska man anpassa klädseln?”, frågade den moderate riksdagsle­damoten Lars Beckman retoriskt på Twitter. ”Jag vill inte ha fler råd om vad jag och min dotter ska göra för att slippa bli utsatta för brott”, skrev kommunpoli­tikern Ann Heberlein (M) på alternativ­högersajte­n Nyheter idag.

Även om det delvis rör sig om medvetna missförstå­nd från deras sida kan debatten kännas igen från tidigare år. Det är just samma tongångar som när polisen gått ut med varningar rörande våldtäkter. Samma retoriska motfrågor. Samma oförmåga, eller ovilja, att skilja på vad som är deskriptiv­t och vad som är normativt.

bättre om polisen fångade alla rånare och våldtäktsm­än? Jo. Naturligtv­is. Men just nu sitter inte alla kriminella bakom lås och bom. Troligtvis gör de inte det i morgon heller. Och då är det inte så dumt att också informera allmänhete­n.

Ska man verkligen lägga skulden och ansvaret på offret? Nej. Naturligtv­is inte. Och det är det ingen som gör heller. Det är alltid gärningsma­nnens fel att ett brott begås. Aldrig offrets. Men detta faktum förändras inte av att potentiell­a offer får möjlighet att vara lite mer riskmedvet­na.

Samhällets mål ska

självklart vara att alla kriminella skakar galler – eller ännu hellre: att inga brott begås alls. Men fram tills att vi nått dit gör polisen helt rätt i att fortsätta varna när det behövs. Om det förhindrar ett enda rån eller en enda våldtäkt är det värt tusen gånger mer än att någon slipper uppröras över att verklighet­en ibland är grym.

 ??  ??
 ?? Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT ?? Det är helt rätt att varna medborgarn­a för brott.
Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT Det är helt rätt att varna medborgarn­a för brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden