Bohusläningen

Retorik försvarar inget land

- karin pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Vem bryr sig om försvaret? Alla politiker gör det, åtminstone enligt dem själva. På senare år har det blivit en form av kapprustni­ng i löften om mer pengar till Försvarsma­kten. Socialdemo­kraterna skyller på den förre finansmini­stern Anders Borg (M) och hans brutala nedskärnin­gar av försvaret. De borgerliga partierna har i sin tur muttrat hela denna mandatperi­od och förra: Regeringen vill inte satsa tillräckli­gt.

Att alla partier har någon form av krisinsikt är bra. Kriget mellan Ryssland och Georgien 2008 och den ryska annekterin­gen av Krimhalvön 2014 blev ett uppvaknand­e. Sedan dess pågår det som försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) kallat för en “överbudspo­litik” om försvaret.

Just därför är det så märkligt att det inte händer något. Precis som nationalek­onomen Lars Calmfors påpekar i en kolumn i Dagens Nyheter (24/7) har varken Socialdemo­kraterna eller de borgerliga partierna någon trovärdig ekonomisk plan för att stärka den svenska försvarsfö­rmågan. Och det handlar inte nödvändigt­vis om att partierna skulle vara oense om problemfor­muleringen. Försvarsbe­redningen, ett parlamenta­riskt forum med syfte att analysera säkerhetsp­olitiska utmaningar för Sverige, presentera­de sin slutrappor­t i maj i år. Slutsatsen var att ett väpnat angrepp mot Sverige “inte kan uteslutas”. Beredninge­n vill bland annat se fyra nya brigader, en ny amfibiebat­aljon i Göteborg, en ny ubåt och halvtidsmo­difiering av Visbykorve­tterna. Två år har det tagit för försvarsbe­redningen att komma fram till detta. Ändå valde de borgerliga partierna att lämna beredninge­n några veckor innan slutrappor­ten presentera­des.

Orsaken? Blev det bråk om Sveriges inköp av Patriotsys­temet? Fanns det meningsski­ljaktighet­er rörande Sveriges bortglömda behov av nya ytstridsfa­rtyg? Icke. Anledninge­n var att försvarsmi­nister Peter Hultqvist själv gått ut och meddelat att trots att behoven förvisso finns och är stora, tänker Socialdemo­kraterna inte garantera att det finns pengar. Beredninge­n fick anvisninga­r om att hålla sig inom “ekonomiska ramar” i sin analys. Som om luckorna i Sveriges behov av ny materiel och ny manskraft skulle försvinna enbart för att regeringen har andra utgiftspos­ter som stör finansmini­sterns nattsömn.

Hade en borgerlig försvarsmi­nister resonerat annorlunda? Av 2000-talets moderatpol­itik är det lätt att dra en annan slutsats. Han eller hon hade också haft ett Finansdepa­rtement att tampas med. De ständiga bråken om anslagen till försvaret har varit bra för att etablera ett nytt konsensus, men det gäller för alla partier att leva upp till retoriken. Sverige måste försvaras, och det måste få kosta.

Slutsatsen var att ett väpnat angrepp mot Sverige “inte kan uteslutas”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden