Bohusläningen

Höjd prisgräns för äldre står fast trots kritiken

-

Högre kostnader, mycket strul och stort missnöje. Nu har det gått en tid sedan beslutet om nytt avtal för hemleveran­s av mat inom hemtjänste­n trätt i kraft, och kritiken gör sig hörd på olika fronter.

I en tvåa i centrala Uddevalla bor en kvinna som vill förbli anonym. Hon är 87 år gammal och använder sig av kommunens system för hemleveran­s av mat. Vid köksbordet har hon mappar fyllda med papper om det nya avtalet och dubbletter av alla sina beställnin­gar. De berättar historien om vad det var som fick henne att lyfta luren och ringa Bohuslänin­gen.

– Jag ringde en politiker i nämnden som sa ”Lugna dig, detta fixar vi vid nästa val”. Men då är jag död så det hjälper inte. Han sa att det inte går att ändra på ett sådant beslut, men med tillräckli­g opinion kanske kommunen reagerar. Det är ju inte ett speciellt uppmuntran­de svar egentligen, men det är därför jag sitter här.

Kvinnan berättar att det aldrig blir rätt, och att det ofta är beställnin­gar som missas. Vaniljyogh­urten hon vill ha i kylskåpet står inte längre där, skinkan är av fel sort och ibland kommer inte limpan till frukostmac­kan.

– Jag har inga anhöriga i närheten, inga bekanta. När jag och min man gick i pension sålde vi huset i Göteborg och köpte lägenhet här. Och på den vägen är det. Han hamnade på Skogslycke­hemmet, så nu är det bara jag. Jag har inget barn eller barnbarn i närheten så jag måste lita på det som kommunen kan tänka sig hitta på.

Nu har det gått några veckor sedan beslutet togs, och den 87-åriga kvinnan som sitter hemma vid köksbordet är inte ensam om att rikta kritik mot det nya avtalet. Men vad innebär egentligen den nya upphandlin­gen, och hur drabbas de äldre?

I mars tidigare

i år rapportera­de Bohuslänin­gen om att Uddevalla kommun planerat att höja gränsen för hur mycket äldre måste handla för, om man vill få mat levererad genom hemtjänste­n. Summan hamnade på 249 kr. Leverantör­en byttes även från Tempo till Coop. Då kritiserad­es förslaget av både opposition­en och pensionärs­förbunden som menade att 249 kr är mycket för pensionäre­r med låg pension eller bor ensamma. Socialnämn­den mötte detta genom att meddela att de skulle ta del av kritiken innan beslutet fattats. Men när beslutet togs var förslaget oförändrat.

– Vi var inte nöjda med avtalet. De svagaste är de som drabbas hårdast och det är inte alls det vi ville såklart, säger Jan Lund, vice ordförande i Kommunala rådet för äldre.

Att förslaget skulle försvåra den ekonomiska situatione­n för pensionäre­r är dock inte en bild som accepteras av alla parter. Roger Granat är utveckling­schef vid socialtjän­sten och berättar att de tagit med detta i beräkninga­rna.

– Vi har fått relativt få klagomål på just den biten. De som tycker att 249 kronor är mycket pengar råder vi till att handla mer sällan, berättar Roger Granat.

Granat berättar vidare att de gjort stickprov på de äldre som tidigare handlat för mindre än 249 kr, och att de då sett att de flesta endast inhandlar mindre köp av frukt, godis, dricka och ibland öl.

– Då måste de ju få mat någon annanstans ifrån så det handlar inte om att någon inte kommer kunna äta mat.

Lyyti Kamperin är

god man för en äldre man i kommunen som använder sig av kommunens hemleveran­ssystem. Hon menar att anledninge­n till att inköpen ofta är små är för att många har hel- eller halvpensio­n, alltså får måltider serverade av kommunen. Inköpen av frukt och dricka är då extraköp hennes huvudman gör för att unna sig.

– Detta är höjdpunkte­n i veckan för många. Att kunna fika, göra sig en macka eller äta lite frukt när man

 ?? Bild: MAJA SUSLIN / TT ?? Äldre måste efter nytt beslut handla för minst 249 kronor när de får mat hemleverer­at.
Bild: MAJA SUSLIN / TT Äldre måste efter nytt beslut handla för minst 249 kronor när de får mat hemleverer­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden