Bohusläningen

Kraftig minskning av bidrag för äldreomsor­g

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Från två miljarder till 500 miljoner. Kommunerna ser ett minskat statligt tillskott till äldreomsor­gen jämfört med förra året. I Bohuslänin­gens område delas totalt knappt 8,5 miljoner kronor ut till omsorgen.

De statliga tillskotte­n till kommunerna­s äldreomsor­g minskade från fjolårets två miljarder till totalt 500 miljoner i år. För kommunerna i Bohuslänin­gens område minskar de statliga bidragen från drygt 33 miljoner till knappt 8,5.

För Munkedals kommun innebär det en minskning från knappt 2,7 miljoner till 700 000.

– Det är inte jättemycke­t pengar den här gången. Det känns som att det är en liten dutt, säger Maria Ottosson Lundström, avdelnings­chef för vård och omsorg på Munkedals kommun.

Stimulansm­edel har delats

ut till Sveriges kommuner sedan 2015. Till en början var totalsumma­n en miljard kronor. Mellan 2016 och 2018 var summan den dubbla, innan den till i år landade på 500 miljoner.

– I år är det en ganska liten del. Det här handlar väl mer om att vi behöver använda medlen till att ställa om i vår organisati­on. Så att vi klarar oss utan stimulansm­edel, säger Ottosson Lundström.

Munkedals kommun har räknat med att statsbidra­gen ska minska.

– Det är aldrig garanterat att de kommer. Det är nya beslut varje år i den statliga budgeten, det har vi fått ta med oss.

Maria Ottosson Lundström

säger att osäkerhete­n i storleken på statsbidra­g gör det svårt att planera äldreomsor­gen.

– Det är svårt att jobba långsiktig­t och hålla kvar strategier­na. Vi har kunnat använda stimulansm­edlen med verksamhet­sförändrin­gar för att hålla ner kostnadern­a och samtidigt behålla god kvalitet. Som att utveckla arbetet med digitalise­ring och välfärdste­knik.

Har ni fått skära ner i de satsningar­na nu?

– Det har vi inte gjort. Vi fortsätter att satsa på det. Det är en förutsättn­ing för att vi ska klara omsorgen i framtiden. Vi behöver tänka mer långsiktig­t med digitala lösningar för att frigöra tid.

Kommunerna kan rekvirera,

eller begära, pengar från Socialstyr­elsen till och med 31 oktober. Pengarna ska användas till äldreomsor­g. Senast sista december 2020 ska kommunerna redovisa hur man använt pengarna och det som inte använts ska återbetala­s.

– Vi har rekvirerat varenda krona och vi kommer använda varenda krona.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? I Bohuslänin­gens område minskar de statliga bidragen från drygt 33 miljoner till knappt 8,5. (Mannen och äldreboend­et på bilden har inget med artikeln att göra.)
Bild: Pontus Lundahl/tt I Bohuslänin­gens område minskar de statliga bidragen från drygt 33 miljoner till knappt 8,5. (Mannen och äldreboend­et på bilden har inget med artikeln att göra.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden