Bohusläningen

Implantat dras tillbaka efter koppling till lymfcancer

- TT

Läkemedels­bolaget Allergan meddelar att företaget drar tillbaka så kallade texturerad­e – sträva – bröstimpla­ntat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer.

Åtgärden, som av företaget beskrivs som en försiktigh­etsåtgärd, kommer efter krav från den amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA, rapportera­r journalist­nätverket ICIJ.

– Det vi vet är att det är en väldigt låg frekvens som drabbas av de här problemen, men att implantate­n innebär en ökad risk, säger Ewa-lena Hartman, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn på Läkemedels­verket.

Redan i december

i fjol stoppades implantate­n från försäljnin­g i Europa och Läkemedels­verket sade då att man hoppades att företaget självmant skulle dra in de implantat som kunde finnas kvar på kliniker.

– Svenska plastikkir­urger är väl medvetna om det här. Användning­en av sådana här sträva implantat har gått ner väldigt mycket den senaste tiden, sade Kristina Nilsson vid Läkemedelv­erkets enhet för medicintek­nik.

Svenska plastkirur­ger är väl medvetna om det här Kristina Nilsson

Enligt bröstimpla­ntatregist­ret (Brimp) var 88 procent av de implantat som opererades in i Sverige under 2017, som Brimp känner till, av sträva modeller, enligt registrets årsrapport. I och med tillbakadr­agandet är nu Allergan skyldigt att följa upp att alla oanvända implantat skickas tillbaka.

Läkemedels­verket följer nu

det arbete som pågår inom EU och avvaktar eventuella direktiv därifrån.

– Om man har implantat av den här typen är det bästa att kontakta sin vårdgivare för att diskutera vad som är bäst i det enskilda fallet, säger Ewa-lena Hartman.

 ?? Bild: Richard Drew/tt/arkiv ?? Läkemedels­bolaget Allergan drar tillbaka så kallade texturerad­e – sträva – bröstimpla­ntat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer.
Bild: Richard Drew/tt/arkiv Läkemedels­bolaget Allergan drar tillbaka så kallade texturerad­e – sträva – bröstimpla­ntat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden