Bohusläningen

Vässad brandbered­skap kritiseras för brister

- Julius Bengtsson/tt Källa: MSB

Högsommarv­ärmen är tillbaka och med den risken för bränder. Lärdomarna från de senaste åren har lett till ökad beredskap med bland annat fler helikoptra­r. Men mer kan göras för att rusta upp krishanter­ingsförmåg­an.

– Jag tror inte att någon kan ställa sig upp i dag och säga att Sverige helt och hållet har en bra beredskap, säger brandchefe­n Lars-göran Uddholm.

Sedan några år tillbaka har Sverige fått vänja sig vid att sommaren inte bara bjuder på mygg, fästingar och solbränna utan också skogsoch markbrände­r. Den stora skogsbrand­en i Västmanlan­d för fem år sedan innebar ett uppvaknand­e för landets räddningst­jänster och myndighete­r och under fjolårets torra sommar härjade flera stora bränder.

Nu när värmen åter är på ingång är därför släcknings­resurserna i beredskap, säger Britta Ramberg, biträdande enhetschef för insatser på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

– Vi har tagit fram dagliga riskprogno­ser och ser att risken för bränder ökar till helgen. Vi har därför beslutat att fördela den helikopter­beredskap vi har på olika orter och vi har även utökat antalet helikoptra­r som är i högsta beredskap från sex till åtta, säger hon.

De totalt tio

upphandlad­e helikoptra­rna är en ny resurs som inte fanns under förra årets bränder. Förutom att släckkapac­iteten från luften har ökat har utvärderin­gen av förra årets insats även lett till andra upprustnin­gar av beredskape­n. Bland annat har antalet skogsbrand­sdepåer, containrar med släckutrus­tning som finns på ett antal brandstati­oner i landet, ökat. Dessutom har samarbetet med EU, som kan samordna internatio­nellt stöd, har stärkts.

Mycket har hänt sedan bristerna i den svenska krisbereds­kapen blottades i och med branden i Västmanlan­d för fem år sedan, säger Britta Ramberg.

– Det gick att se redan förra sommaren, tycker jag, då både räddningst­jänsterna och myndighete­r var mycket snabbare med att reagera. Och det kommer att fortsätta att utvecklas även efter den här sommaren. Men resursfråg­an för räddningst­jänsterna finns givetvis kvar, den är inte löst.

Men inom räddningst­jänsten

finns de som ser betydligt fler brister. Lars-göran Uddholm är till vardags brandchef vid Södertörns brandförsv­arsförbund men har en bakgrund som insatsleda­re i samband med flera samhällskr­iser. Bland annat ledde han släcknings­arbetet i Västmanlan­d och deltog även i regeringen­s utredning av förra årets skogsbränd­er.

Förutom att de upphandlad­e helikoptra­rna har för liten kapacitet (endast två kan bära mer än 1000 liter vatten) anser han att det fortfarand­e saknas en hel del kunskap om hur släcknings­arbetet bör gå till.

– Jag tror

att vi är snabbare i dag. Lyckas vi få in insatser när branden fortfarand­e är liten tror jag att den kan bekämpas. Växer den däremot till sig som bränderna de senaste åren, då är jag lika orolig som tidigare, säger Lars-göran Uddholm.

Han återkommer till det olösta problemet med räddningst­jänstens resurser som en springande punkt för beredskape­n. På frågan om allmänhete­n bör vara orolig för att samhället inte ska klara av att bekämpa en stor skogsbrand väljer han i stället att vända sig till landets ledande politiker:

– Jag hoppas att de känner en oro för att deras ambitionsn­ivå inte är tillräckli­gt hög. Kommunerna har inte samma möjlighet att låta räddningst­jänsten växa, som till exempel polisen kan. Men räddningst­jänsten måste få finnas och ha möjlighet att växa för att kunna hantera de risker som finns, säger Lars-göran Uddholm.

 ?? Bild: Maja Suslin/tt/arkiv ?? Förra sommaren brann det bland annat i Ljusdal i Hälsinglan­d.
Bild: Maja Suslin/tt/arkiv Förra sommaren brann det bland annat i Ljusdal i Hälsinglan­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden