Bohusläningen

Facken nobbar Greta Thunbergs strejkuppm­aning

- Fanny Hällegårdh/tt

Greta Thunberg uppmanar fackförbun­den att strejka för klimatet.

Men fackens besked är att de inte kommer att utlysa strejk – i stället vill de föra samtal.

”Det är fackens uppgift att säkerställ­a arbetarnas rättighete­r och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändring­ar, och problem, om vi inte ställer om”.

Därför bör fackföreni­ngar uppmana politikern­a att genast agera i klimatkris­en. Det skriver Greta Thunberg och rörelsen Fridays for Future i en debattarti­kel i Aftonblade­t i dag.

Men fackförbun­den som TT har pratat med kommer inte att utlysa strejk bland sina medlemmar.

Det är nämligen ovanligt att strejka för att påverka i de mer allmänna politiska frågorna, som inte rör just arbetsrätt­igheter.

”LO använder som regel inte strejkvapn­et för påtrycknin­gar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedl­äggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfråg­an” svarar LO:S andre vice ordförande Berit Müllerströ­m i ett mejl.

LO kommer i stället att föra en dialog med Fridays for future om hur svensk fackföreni­ngsrörelse kan bidra i klimatomst­ällningen. ”En sådan dialog inleds direkt i höst”, säger Berit Müllerströ­m. Ett liknande besked ger Sveriges akademiker­förbund, Saco. ”Klimat- och miljöfrågo­r är viktiga för Sacos medlemmar. Strejkvapn­et används inte för allmänna politiska påtrycknin­gar utan enbart i konflikter som rör arbetsmark­nadens parter. Saco träffar kontinuerl­igt näringsliv­et, organisati­oner och politiker för samtal”, skriver Saco i ett mejl.

Naturvetar­nas fackförbun­d säger att de är ”djupt engagerade i klimatfråg­an och frågorna om hållbarhet och miljö”, men någon strejk blir det inte fråga om för deras del – av hänvisning till fredsplikt­en.

”Skälet är enkelt: På grund av fredsplikt­en som råder på svensk arbetsmark­nad kan vi inte själva delta – eller uppmana medlemmar att delta – i någon form av strejk. Det inkluderar klimatstre­jken den 27 september”, skriver Jonas Ahlgren, kommunikat­ionschef till TT.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden