Bohusläningen

Boris Johnson: ”Vi är beslutna att lämna EU”

- Tt-afp-reuters

Storbritan­niens nye premiärmin­ister Boris Johnson har hållit sitt första regeringss­ammanträde, och talat till underhuset för första gången som landets ledare. Han sade att han fortfarand­e tror på ett avtal med EU: – Jag tänker jobba hårt för det.

Hans uppgift blir att försöka ena den djupt polarisera­de nationen inför det planerade Eu-utträdet. Under regeringss­ammanträde­t sade han till ministrarn­a att de har en betydelsef­ull uppgift framför sig och att de ska genomföra brexit den 31 oktober.

– Vid ett viktigt ögonblick i vårt lands historia är vi nu beslutna, allihop, att lämna Europeiska unionen den 31 oktober eller tidigare, sade han.

Boris Johnson, som under onsdagen formellt tog över posten som premiärmin­ister i Storbritan­nien, har redan bytt ut mer än hälften av ministrarn­a som tjänstgjor­de under företrädar­en Theresa May.

Regeringso­mbildninge­n var en av de största på årtionden och vissa anklagar nu Storbritan­niens nye ledare för att hämnas på sina tidigare kritiker.

Tidningen The Daily Telegraph kallade förfarande­t ”De blonda knivarnas natt”.

Jag skulle föredra att lämna EU med ett avtal. Jag tror att det är möjligt, även i detta sena skede, och jag kommer att arbeta hårt för att få till det. Boris Johnson

Storbritan­niens nye premiärmin­ister

På torsdagen talade

Johnson också i parlamente­t för första gången som premiärmin­ister.

Där sade han att det nuvarande utkastet till brexit-avtal är ”oacceptabe­lt” och uppmanade EU att tänka om.

Han tror dock att ett avtal till slut kommer att komma på plats.

– Jag skulle föredra att lämna EU med ett avtal. Jag tror att det är möjligt, även i detta sena skede, och jag kommer att arbeta hårt för att få till det, sade Johnson men hävdade också att Storbritan­nien är bättre

förberett för en avtalslös brexit än vad många tror.

Han sade också att han tänker lägga fram en ny taktik för ”oberoende handelspol­itik” genom att inte utnämna någon ny brittisk kommission­är till den nya Eu-kommission­en.

Brexit-profilen Jacob Rees-mogg är en av dem som tar plats i Storbritan­niens nya regering. Boris Johnson ger honom ministerpo­sten som sköter regeringen­s kontakter med underhuset.

På engelska lyder titeln ”leader of the House of Commons”, en post som inte har någon motsvarigh­et i Sverige.

Bland de nya namnen finns även Boris Johnsons lillebror Jo Johnson, som får en ministerpo­st på det relativt färska närings- och energidepa­rtementet.

 ??  ?? Storbritan­niens nya premiärmin­ister Boris Johnson i sitt första regeringss­ammanträde.
Storbritan­niens nya premiärmin­ister Boris Johnson i sitt första regeringss­ammanträde.
 ?? Bild: Aaron CHOWN/AP/TT ??
Bild: Aaron CHOWN/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden