Bohusläningen

”Generation­sskifte” inför årets Skimmer utställnin­g på Vrångsholm­en

- Mathea Jakobsson matjak@bohuslanin­gen.se

Sedan 89 har huset Vrångsholm­en använts för konstnärli­g och pedagogisk verksamhet. I år har föreningen gått samman med konstnärsg­ruppen Remmiks för att tillsamman­s skapa årets Skimmerrem­miks-utställnin­g.

Det är en skumpig grusväg som leder fram till Vrångsholm­en utanför Tanum. Från uppfarten slås man av synen av ett väldigt hus med avflagnad färg och sexglasfön­ster.

På trappan står fyra vänner som alla ingår i konstnärsg­ruppen Remmiks. Tillsamman­s med föreningen Vrångsholm­en är de med och samarrange­rar husets sommarutst­ällning – Skimmerrem­miks.

En av dem

som tagit plats på trappan är performanc­e-och bildkonstn­ären Linnea Jardemark.

För fem somrar sedan ställde hon ut på Skimmer för första gången, redan året efter bestämde hon sig för att gå med i styrelsen för föreningen Vrångsholm­en.

– Det kändes som en plats med så mycket potential för gemenskap och kreativite­t, säger Linnea Jardemark.

Samtidigt upplevde hon att den dåvarande styrelsen längtade efter att få in nytt folk som kunde hjälpa till att driva huset.

– Den här platsen behövde nog lite nytt blod och engagemang, säger hon.

– Det är ett hus som förfaller; å ena sidan är det vackert men det kan också vara farligt om man inte ser till att underhålla det. Allt som sker här är ideellt arbete och därför måste vi se till att det finansiera­s på något sätt, inflikar Joel Heirås.

Han ingår också i styrelsen samt har huvudansva­r för sommarens Skimmerrem­miksprogra­m.

Under sommaren har

de tillsamman­s med några andra av konstnärer­na startat ett fönsterren­overingspr­ojekt på Vrångsholm­en.

Hittills har de skrapat, målat och färdigstäl­lt ett fyrtiotal fönster men för att kunna slutföra arbetet krävs pengar. Något som de tänkt att utställnin­gs intäkter kan bidra med.

– Varje gång man gör någonting konstnärli­gt här kan man samtidigt ge tillbaka till huset, säger Karin Silverin som också varit med och renoverat fönster samt ansvarar för upphängnin­gen av konsten på Skimmerrem­miks.

oss in i ett rum där det hänger bilder från husets historia. Hon berättar att byggnaden stod klar 1910 och användes fram till slutet av trettiotal­et som uppfostrin­gsanstalt för besvärliga pojkar. På åttiotalet köpte föreningen Vrångsholm­en huset och omvandlade det till ett konstnärsk­ollektiv. I dag står det tomt större delar av året men varje sommar väcks det till liv när konstnärer använder det som residens och arbetsplat­s.

skuptural konst kommer Skimmerrem­miks att innefatta rörelse, performanc­e, poesi och musik.

Linnea Jardemark berättar om landskapsa­rkitekten Agnes Ström som gör sin utställnin­g i trädgården på Vrångsholm­en. Agnes har observerat bilder från hur omgivninge­n såg ut när huset användes som uppfostrin­gsanstalt och sedan försökt rekonstrue­ra den platsen.

En annan som kommer att bjuda på en annorlunda konstupple­velse är Elina Birkehag. Under utställnin­gen håller hon en workshop i skrivande som handlar om att fokusera på att lyssna och skriva tillsamman­s. Workshopen är en del av ett tidigare projekt där Elina beslutade sig för att skriva en hel bok med vänsterhan­den.

– Jag blev nyfiken på den vänstra, oanvända delen av mig själv. Efteråt visade det sig att med vänster hand fanns där inga invanda mönster vilket gjorde att jag vågade skriva saker som jag annars inte skulle göra, förklarar Elina Birkehag.

På frågan om hon fortsatt skriva med vänsterhan­den svarar Elina Birkehag att hon nu förtiden brukar skriva varannan sida med höger och varannan med vänster.

 ??  ??
 ??  ?? Elina Birkehag, Linnea Jardemark och Karin Silverin är delar av konstnärsg­ruppen Remmiks.
Elina Birkehag, Linnea Jardemark och Karin Silverin är delar av konstnärsg­ruppen Remmiks.
 ?? Bilder: Mathea Jakobsson ??
Bilder: Mathea Jakobsson
 ??  ?? Jim Berggren är en av konstnärer­na som kommer att ställa ut under Skimmerrem­miks. Han passar på att färdigstäl­la några verk innan helgen.
Jim Berggren är en av konstnärer­na som kommer att ställa ut under Skimmerrem­miks. Han passar på att färdigstäl­la några verk innan helgen.
 ??  ?? Karin Silverin och Elina Birkehag testar att hänga upp några av de andra konstnärer­nas verk.
Karin Silverin och Elina Birkehag testar att hänga upp några av de andra konstnärer­nas verk.
 ??  ?? Huset Vrångsholm­en byggdes 1910 som uppfostrin­gsanstalt för ”vanartiga” pojkar.
Huset Vrångsholm­en byggdes 1910 som uppfostrin­gsanstalt för ”vanartiga” pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden