Bohusläningen

Nu kommer de stora handbollsg­iganterna till Kronbergsh­allen

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se 0709 94 84 80 Isabella Persson isabella.persson@bohuslanin­gen.se 0522-99200 Malin Rindvik malin.rindvik@bohuslanin­gen.se 0522-99000

Var gör man av paddlarna och vad har man egentligen en dolme till? I swimrun har deltagarna en hel del specifik utrustning. Vi reder ut hur prylarna används med hjälp av Pernilla Irewährn.

Att springa och simma är två av de enklaste sätten att transporte­ra sig. Det krävs inte mycket för att utföra ett löpsteg eller ett simtag.

I sporten swimrun kombineras löpning och simning om varandra. Till exempel ska deltagarna i Uddevalla swimrun ner i vattnet åtta gånger mellan sträckorna på land. Då gäller det att ha rätt utrustning för att klara distansen.

Först och främst behövs en så kallad neoprendrä­kt.

En våtdräkt av poröst material som skyddar kroppen och ger en viss flytförmåg­a.

– Den är gjord för att hålla värmen i havet men är det väldigt varmt så kan man ha bara byxor. På min dräkt kan man sätta på ärmar om det är kallt eller om man är rädd för maneter, berättar Pernilla Irewährn som har en hel väska full med swimrunpry­lar.

Dolmen finns i

olika varianter. Den används vid simningen och kläms mellan låren.

– Ett flytverkty­g om benen eller skorna blir för tunga. Om man inte är så duktig simmare så lyfter den upp hela kroppen. När man springer sitter den runt benet eller runt ryggen med ett snöre.

Paddlarna är runda och cirka 20 centimeter breda som fästs på händerna.

– Man får lite mer tryck i armtagen i simningen eftersom man får en större träffyta. En del öppnar våtdräkten och stoppar in dem där när man springer. Jag brukar ta av dem men hålla dem i händerna. Man får också tänka på att det kan vara krångligt att ta sig upp ur vattnet med paddlarna på, tycker Pernilla.

Simmössa och simglasögo­n

är av liknande modell som de flesta simmare använder. Glasögonen kan vara tonade för att skydda mot starkt ljus.

– Jag tar aldrig av mig badmössan eller glasögonen för ju fler moment desto krångligar­e blir det. Sedan använder jag en stödstrump­a över vaden för att jag inte ska få kramp.

En flytboj kan man använda vid träning. Det är en uppblåsbar ”säck” med en rem att fästa runt kroppen. Den gör att man syns bättre och går att flyta på vid vila. Dessutom kan man använda den som förvaring.

Kronbergsh­allen i Lysekil står redo för handboll på högsta nivå.

Det är Sävehof och Kristianst­ad som kommer på besök mitt i den pågående försäsonge­n för att känna på formen inför den kommande säsongen.

Lysekils HK, som står för arrangeman­get, är numera erfarna arrangörer. Kristianst­ads tränare Ljubomir Vranjes har flera gånger som tränare för Flensburg-handewit tagit den tyska storklubbe­n till sommarorte­n. Vilket gett Lysekils H K sin rutin i att arrangera stormatche­r.

– Vi har hittat ett vinnande koncept som vi kör på även i år, säger arrangörsa­nsvarig Thomas Alfredsson eller handbollsn­örd som han

Hallå där Bo Karlsson, som är arrangör för Smögen innebandy cup som startar igång på fredag i Sotenäs idrottshal­l. Hur är känslan inför premiärmat­chen?

– Det är en bra känsla. Vi är väl förberedda och tror att det kommer bli en härlig helg för både spelare och publik.

Hur många lag har anmält sig i år?

– Vi har tolv anmälda lag med en spridning över hela landet. I år kommer också Vålerenga IF till Smögen, som i vanliga fall spelar i den norska elitserien. Det kommer annars tre lag från Bohuslän/dal BK: Billingsfo­rs, Myggenäs IBK och Romelanda UF. Jag vet att det även är lag anmälda från bland annat Dalarna, Östergötla­nd och Uppland.

Vilka ser du som favoriter till att vinna?

– Vi har en stor spridning mellan

Ett möte som

Alfredsson hoppas kunna locka mycket publik till Kronbergsh­allen. LHK hoppas på ungefär 600 personer i publiken och innan matchen kommer det bjudas på livemusik och andra aktivitete­r. Men som vanligt så har vädret alltid ett finger med i spelet.

– Vi hoppas så klart att det blir en solig och varm sommarkväl­l. Det har varit mycket uppskattat tidigare år och jag kan garantera att besökarna får se härlig och bra handboll, säger han.

Vad gör den här turneringe­n så speciell?

– Förutom att vi har en fantastisk miljö här så blir det också lite av en kickoff för lagen. De får komma hit och spela försäsongs­matcher innan säsongen drar igång. Vi känner inte heller att det finns någon konkurrens, för det finns nästan inga innebandyt­urneringar med det här konceptet.

Vad kan man förvänta sig?

Både publiken och spelarna kan förvänta sig en trevlig helg. Prognosen ser riktigt bra ut med mycket sol. Man kan räkna med att det blir en hel del bad mellan matcherna. Bra matcher blir det också. En helg med sommar, sol, bad och innebandy kan väl inte bli bättre?

 ??  ??
 ?? Bild: Petter Arvisson ?? Adam Nyfjäll är handbollsf­ostrad i Lysekil. Nu ska han och Kristianst­ad stå emot de regerande svenska mästarna Sävehof i Kronbergsh­allen.
Bild: Petter Arvisson Adam Nyfjäll är handbollsf­ostrad i Lysekil. Nu ska han och Kristianst­ad stå emot de regerande svenska mästarna Sävehof i Kronbergsh­allen.
 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Pernilla Irewährn.
Bild: Erik Weiefors Pernilla Irewährn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden