Bohusläningen

Hon fann friheten i swimrun

Pernilla Irewährn tränar många timmar i veckan, men det är inte resultaten som är det viktiga. ”Det är en frihetskän­sla att vara i naturen”, säger hon om inför sitt andra Uddevalla swimrun.

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

20 år efter att Pernilla Irewährn lagt simningen på hyllan hittade hon tillbaka. Snart kopplade hon på löpningen och nu är hon fast i swimrun. – När jag springer eller simmar behöver jag inte tänka på något annat, säger hon.

För ett år sedan deltog Ljungskile­bon Pernilla Irewährn i sitt första swimrun. Det gick så bra och var så roligt att hon sedan dess hunnit med flera tävlingar innan årets kraftprov från centrala Uddevalla till Lindesnäs och hela vägen tillbaka.

Simningen hade Pernilla med sig från ungdomen och hon hittade tillbaka till bassängen via Uddevalla sims mastersgru­pp. Efter en vinter i simhallen startade träningen ute och trots visst motstånd hängde hon med.

– Jag blev fast direkt och det var helt fantastisk­t att få simma ute. Sedan blev det naturligt att koppla ihop det med löpningen. Det är en frihetskän­sla att vara i naturen både i vattnet och på land, berättar Pernilla Irewährn några dagar före årets Uddevalla swimrun.

Pernilla tränar simning,

löpning och styrka parallellt och gör det för sitt eget välbefinna­nde. Några storslagna planer eller höga resultatmå­l finns inte.

– Jag lägger en till två timmar om dagen på träningen. Det är ett sätt att få egentid och avslappnin­g. När jag springer eller simmar behöver jag inte tänka på något annat, då är jag där och det är en typ av meditation.

För ett år sedan var det riktigt varmt under Uddevalla swimrun och temperatur­en räknas bli hög även i år. Det ställer krav på deltagarna som vill hitta rätt utrustning för att klara distansen på bästa sätt.

Hettan lockar säkert många soldyrkare som lär fylla badplatser­na längs banans sträckning utmed Strandprom­enaden i Uddevalla. Swimrundel­tagarna kommer att få stöttning från publiken precis som förra året.

– Jag minns att det var jättemycke­t folk utmed hela sträckan, inte bara vid målgången. Det var roligt och ger energi för en av utmaningar­na är växlingen mellan vattnet och land. Då kan det vara svårt med balansen de första stegen efter att man varit i vattnet en stund. Förra året tävlade jag i ett lag och att komma i mål var det viktigaste – och det gjorde vi.

Vad har du för målsättnin­g med årets tävling?

– Mitt mål är att göra mitt bästa,

annars skulle jag bli besviken på mig själv. Hur långt det räcker beror på dagsform och vilka andra som är med. Sedan kan det hända saker på vägen när man är ute så länge. I år tävlar jag själv och det ska bli kul att testa det också, säger Pernilla Irewährn.

 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Här, intill det gamla badhuset, är både starten och målgången i lördagens Uddevalla swimrun.
Bild: Erik Weiefors Här, intill det gamla badhuset, är både starten och målgången i lördagens Uddevalla swimrun.
 ??  ??
 ??  ?? Solen och värmen är två saker som deltagarna i Uddevalla swimrun måste anpassa sig till. För Pernilla Irewährns del handlar det om att hon ska göra sitt bästa för att vara nöjd.
Solen och värmen är två saker som deltagarna i Uddevalla swimrun måste anpassa sig till. För Pernilla Irewährns del handlar det om att hon ska göra sitt bästa för att vara nöjd.
 ?? Bild: Erik Weiefors ??
Bild: Erik Weiefors
 ?? Bild: Erik Weiefors ?? En del av utrustning­en som används inom swimrun. 1: Neoprendrä­kt. 2: Paddlar. 3: Dolme. 4: Simglasögo­n och simmössa. 5: Stödstrump­or utan fot. 6: Flytboj.
Bild: Erik Weiefors En del av utrustning­en som används inom swimrun. 1: Neoprendrä­kt. 2: Paddlar. 3: Dolme. 4: Simglasögo­n och simmössa. 5: Stödstrump­or utan fot. 6: Flytboj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden