Bohusläningen

Svea hovrätt avvisar Bahtas överklagan

- TT

Långdistan­slöparen Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september efter sin dopningsfö­rseelse. Men 30-åringen ville bli frikänd tidigare och lämnade för en vecka sedan in en stämningsa­nsökan riktad mot Riksidrott­sförbundet till Svea hovrätt.

Nu kommer beslutet: Svea hovrätt avvisar Bahtas överklagan, rapportera­r Sveriges Radio.

Svea hovrätt menar att rätten inte är behörig att pröva frågan. I stället hänvisar man till Riksidrott­sförbundet­s stadgar och slår fast att det är idrottens skiljedoms­tol, Cas, som är högsta beslutande instans, rapportera­r Sveriges Radio.

Meraf Bahta stängdes

av fram till september i år efter att hon vid tre olika tillfällen under tolv månader brutit mot idrottens antidopnin­gsreglemen­te gällande vistelsera­pportering.

Men 30-åringen ville bli frikänd tidigare och överklagad­e till hovrätten för att få avstängnin­gen ogiltigför­klarad eller upphävd.

Hennes ombud menade bland annat att det begåtts flera rättsliga fel under handläggni­ngen av fallet. I samband med överklagan uttalade sig Ulf Johansson, tränare i Bahtas klubb Hälle IF.

– Meraf vill ha upprättels­e och rättelse, det är grundorsak­en, sade Johansson till Expressen i förra veckan.

Men avstängnin­gen står

alltså kvar vilket innebär att Bahta är fri att tävla i friidrotts-vm i Qatar, som börjar först den 28 september och sedan pågår till den 6 oktober. Däremot har hon bara en knapp vecka på sig att kvala in till mästerskap­et.

– Hon har sex dagar på sig ungefär, det är den 6 september som är sista dagen att kvala till VM. Det är ett litet, litet fönster hon har, en oerhört tuff uppgift.

– Det hon kan göra nu är att träna på som vanligt och framför allt kanske ha fokus på nästa sommar med både OS och EM. Då skulle hon ha tid att komma bra förberedd, sade svenska förbundska­ptenen Karin Torneklint till TT i början på juli.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september.
Bild: Jessica Gow Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden