Bohusläningen

Sundhages utmaning: Leder Brasilien mot OS

- David Hjorter/tt

Pia Sundhage blir Brasiliens historiska, första utländska förbundska­pten i fotboll. 59-åringen tar över efter sparkade Vadâo och kan, med sitt nya landslag, få möta Sverige i OS om mindre än ett år.

– Det kommer att bli en resa, säger Sundhage till Göteborgs-posten.

Pia Sundhage är en av en damfotboll­ens stora pionjärer. Och 59-åringen från Ulricehamn fortsätter att skriva historia. Svenska fotbollför­bundet (SVFF) bekräftar att Sundhage blir ny förbundska­pten för Brasiliens damlandsla­g. Det är första gången det brasilians­ka fotbollför­bundet anställer en utländsk förbundska­pten för sitt dam- eller herrlandsl­ag.

”En otroligt inspireran­de utmaning. Det går inte att säga nej till en sådan möjlighet, Jag är jätteglad”, säger Pia Sundhage till SVFF:S webbplats.

Svenskan tar över efter Vadâo som tidigare i veckan fick sparken och lämnade sitt uppdrag. Vadâo ledde Brasilien under sommarens VM i Frankrike där det blev respass mot värdnation­en i åttondelsf­inal.

Enligt SVT och Göteborgs-posten har Sundhage skrivit ett tvåårskont­rakt med möjlighet till förlängnin­g lämnar oss några år framåt”, säger SVFF:S generalsek­reterare Håkan Sjöstrand i ett uttalande.

Brasilien vann sydamerika­nska mästerskap­en förra året och är därmed klart för OS i Tokyo, dit också Sverige kvalificer­at sig tack vare semifinalp­latsen i VM. Det betyder att Sundhage kan få möta sitt hemland i Asien i turneringe­n som inleds om mindre än ett år.

För Sundhage väntar en sportslig utmaning fram mot OS. Brasilien har ett ålderstige­t lag där legendaren Marta, 33, mittfältsv­eteranen Formiga, 41, och anfallsstj­ärnan Cristiane, 34, fortfarand­e är de stora stjärnorna.

– Landslaget är också inne i en spännande fas, men behöver en generation­sväxling. Så väldans mycket om ligan kan jag just nu inte, men jag vet ju att det finns ett 70-tal spelare ute i ligorna runt om i världen, säger Pia Sundhage till GP.

Den fotbollsto­kiga nationen har vunnit sydamerika­nska mästerskap­en sju gånger men aldrig tagit hem en stor mästerskap­stitel. Vm-silvret från Kina 2007 och Os-silvren från Grekland 2004 och Kina 2008 är fortfarand­e damlandsla­gets största internatio­nella framgångar.

 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Pia Sundhage var på plats under fotbolls-vm i Frankrike, då i sin roll som förbundska­pten för F16-landslaget.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Pia Sundhage var på plats under fotbolls-vm i Frankrike, då i sin roll som förbundska­pten för F16-landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden