Bohusläningen

”Blade runner” -stjärnan Rutger Hauer är död

- Jon Lindhe/gustav Sjöholm

Den nederländs­ke skådespela­ren Rutger Hauer, kanske mest känd för sin insats som replikante­n Roy Batty i Ridley Scotts sci fi-klassiker ”Blade runner” från 1982, är död.

– Jag känner att ”Blade runners” vingar bokstavlig­t burit mig runt. Det är otroligt och vackert, sade han i en tv-intervju för några år sedan.

Rutger Hauer gick bort i sitt hem i Nederlände­rna efter en kort tids sjukdom, uppger hans agent enligt Variety.

Skådespela­ren har varit med i en lång rad filmer och tv-serier, bland andra ”Sin city”, ”Batman begins” och ”True blood”. Totalt blev det fler än 100 filmer, även om långt ifrån alla nått samma kultstatus som ”Blade runner”. Kanske var det Hauers monolog i slutet av den filmen som gjorde att den långe skådespela­ren nådde internatio­nell stjärnstat­us:

– Jag har sett saker som ni folk aldrig skulle tro på. Attackfart­yg som brinner vid Orions axel. Jag har sett c-strålar glittra i mörkret nära Tannhäuser­porten. Alla de stunderna kommer att gå förlorade i tiden, som tårar i regn, sade han med sina isande blå ögon och tillade:

– Dags att dö.

Att ständigt förknippas med rollen verkar inte störa Hauer.

– Jag kan inte ens förstå hur det känns att leva och i princip ha blivit en ikon, på grund av den här filmen, sade han själv i samband med 30-årsjubilee­t av filmen, enligt AFP.

Han föddes i Breukelen i Utrecht 1944, slog igenom i den nederländs­ka tv-serien ”Floris” från 1969 och hade en framgångsr­ik karriär i hemlandet innan han gjorde entré i Hollywood med “Nighthawks” mot bland andra Sylvester Stallone 1981.

Under 1980-talet gjorde Hauer en rad minnesvärd­a rolltolkni­ngar i filmer som ”Ladyhawke”, ”Kött och blod”, ”Liftaren”, ”Wanted: Dead or alive” och ”Blint raseri”.

Framför allt var det roller som mer eller mindre onda personer som Hauer oftast kom att spela, något han beskrev som ”jättekul”.

– När du försöker att jobba på människors ljusare sidor så är det svårare. Vad som är godhet är svårt. De flesta försöker att vara bra (personer) hela sina liv. Så du måste jobba hårdare för att få de rollfigure­rna intressant­a, sade Hauer i en intervju med AP 1987.

Rutger Hauer blev 75 år gammal.

 ?? Bild: Andrew Medichini ?? Rutger Hauer har gått bort efter en tids sjukdom. Bild från Venedigs filmfestiv­al 2011.
Bild: Andrew Medichini Rutger Hauer har gått bort efter en tids sjukdom. Bild från Venedigs filmfestiv­al 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden