Bohusläningen

Orkestern bojkottar flyget

- Viktor Andersson

I vintras skapade Helsingbor­gs konserthus och symfoniork­ester rubriker med sitt beslut om att sluta flyga in artister och dirigenter.

– Vi har fått både hejarop och burop, säger konserthus­chefen Fredrik Österling till TT. Nu hoppas han att fler i branschen ska inse det ohållbara med att på veckobasis flyga in långväga artister.

Allt började med en solist som i stället för att flyga sträckan Stockholm–helsingbor­g valde att ta nattåget.

– Han frågade vad vi gjorde för att klimatkomp­ensera för att vi varje vecka flyger in solister och dirigenter, säger Fredrik Österling.

Helsingbor­gs konserthus och symfoniork­ester kunde bara konstatera att de inte gjorde ett jota. Insikten satte i gång diskussion­erna som senare ledde fram till beslutet om att skippa flyget.

Från och med

säsongen 2020/2021 är det tåget eller andra mer miljövänli­ga färdmedel som gäller om man ska spela i stadens konserthus.

– Än så länge har det inte varit några problem med programbok­ningarna. Vi har hälften av alla gästande dirigenter klara inför nästa säsong, säger Fredrik Österling.

Han berättar om en tonsättare från London som gladeligen kommer att göra den 17 timmar långa tågresan. Tonsättare­n har till och med erbjudit sig att skriva ett verk om resan, inspirerat av stoppen på vägen.

Även om många ”är med på tåget” så har beslutet också väckt kritik, dels inom branschen i stort men också hos publiken.

– Vi har fått både hejarop och burop. Någon menade att det nu bara ska bli dansband från nordvästra Skåne hos oss, säger Fredrik Österling.

Från branschens håll

menar man att den klassiska orkestermu­siken är beroende av flyget för att kunna leverera konsertupp­levelser på hög nivå. Men att det skulle vara på det sättet menar Fredrik Österling är en seglivad myt.

– Det är inte det geografisk­a som avgör en solist eller dirigents kvaliteter.

Att somliga slår bakut tror Fredrik Österling snarare beror på att de inte vill avstå från det som de är vana vid.

– Konserthus­en är vana vid att plocka artister från hela världen och artisterna är vana vid det praktiska – men även läckra och flärdfulla – med att flyga världen runt.

Samtidigt förstår Fredrik Österling att många bävar inför att det som tidigare har varit så enkelt nu ska bli krångligt och bökigt.

– Ska man ta konsekvens­erna av beslutet så måste man göra det på alla plan, det handlar om att man måste ställa om även på individniv­å.

Fredrik Österling försöker leva som han lär – under säsongen 2020/2021 planerar han att sluta flyga i tjänsten.

Helsingbor­gs konserthus

och symfoniork­ester fortsätter sitt miljöarbet­e, de ser över vad de själva kan göra men vill också verka för en större förändring.

– Om en svensk orkester åker på turné så åker den till USA eller Japan. Samtidigt får man i Gällivare sällan höra en symfoniork­ester. Just nu finns det ingen hållbar turnéstruk­tur i Sverige. Så har det varit ända sedan Rikskonser­ter lades ner, säger Fredrik Österling.

– Vi gjorde en miniturné med tåg upp till Göteborg, det var en liten sak men åtminstone en början på något, fortsätter han.

Fredrik Österling är

glad att diskussion­en nu är i gång, även om branschen är yrvaken. Han tror inte att det dröjer länge innan fler fattar samma beslut.

– Ju fler som förstår att vi är en del av problemet, desto lättare blir det att samverka och det är först då som vi kan skapa en större förändring.

 ?? Bild: Richard Walch ?? Från och med säsongen 2020/2021 kommer Helsingbor­gs konserthus och symfoniork­ester inte längre att flyga in långväga solister och dirigenter till sina konserter.
Bild: Richard Walch Från och med säsongen 2020/2021 kommer Helsingbor­gs konserthus och symfoniork­ester inte längre att flyga in långväga solister och dirigenter till sina konserter.
 ?? Bild: Mats Bäcker ?? Konserthus­chefen Fredrik Österling försöker leva som han lär, under säsongen 2020/2021 planerar han att sluta flyga i tjänsten.
Bild: Mats Bäcker Konserthus­chefen Fredrik Österling försöker leva som han lär, under säsongen 2020/2021 planerar han att sluta flyga i tjänsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden