Bohusläningen

Asap Rocky inför rätta nästa vecka

- Advokat TT

Den amerikansk­e rapparen Asap Rocky och två andra män har åtalats för misshandel. Nästa vecka inleds rättegånge­n och fram till dess blir de tre kvar i häktet.

Kammaråkla­gare Daniel Suneson har väckt åtal mot de tre amerikansk­a medborgarn­a som misstänks för misshandel i centrala Stockholm den 30 juni.

Åklagare bygger åtalet på förhör och även i hög grad på filmer från den misstänkta händelsen och tiden kring den.

– Den brottsliga gärningen är att de har sparkat och slagit mot en liggande person och använt en flaska som tillhygge. Trots att de hävdar nödvärn och självförsv­ar har jag bedömt att det utgör ett brott. Nu får tingsrätte­n bedöma om den delar min uppfattnin­g, säger han till TT.

Han är naturligtv­is ytterst märkt av den här händelsen. En häktesperi­od är naturligtv­is otroligt tuff. Han är besviken över att man inte har lyssnat på hans invändning­ar.

Filmerna från den

misstänkta misshandel­n har enligt åklagaren spelat en betydande roll i utredninge­n.

– Några har varit kända för allmänhete­n och några har inte varit det. Jag bedömer att det finns delar i de filmer som inte varit kända för allmänhete­n som inte varit fördelakti­ga för de misstänkta, säger Daniel Suneson.

Beskedet om åtal var enligt Asap Rockys advokat Slobodan Jovicic väntat men ändå en stor besvikelse.

– Jag pratade med honom i går kväll. Precis som jag sagt tidigare är han ytterst besviken över att åklagaren valt att låta målsägaren­s version gå före hans version. Jag anser att han är oskyldig och att det finns fog för hans invändning.

Asap Rocky har varit häktad i tre veckor vilket, enligt Jovicic, har påverkat rapartiste­n mycket negativt.

– Han är naturligtv­is ytterst märkt av den här händelsen. En häktesperi­od är naturligtv­is otroligt tuff. Han är besviken över att man inte har lyssnat på hans invändning­ar.

Slobodan Jovicic sade

under en presskonfe­rens på torsdagen att Asap Rocky medger att han har använt våld, genom att knuffa målsägaren och att kliva på dennes arm, men anser att detta våld var befogat då personen trakassera­t rapparen och hans sällskap samt varit våldsam mot hans livvakt. Han sade också att hans klient inte använt en glasflaska som tillhygge i bråket.

– Han har förklarat att han kastat ner personen på marken och att han gjort de här rörelserna, men absolut inte på det sätt som åklagaren menar, säger advokaten Slobodan Jovicic.

Misshandel av normalgrad­en som de tre åtalas för kan ge upp till två års fängelse men åklagaren har ännu inte bestämt vilket straff han ska yrka på för de misstänkta.

Asap Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, och de två andra männen har alltså suttit häktade i snart tre veckor och de är fortsatt häktade fram till att rättegånge­n startar på tisdag nästa vecka.

Fallet har fått stor internatio­nell uppmärksam­het. Krav på att han ska släppas har kommit från såväl fans och andra artister som amerikansk­a toppolitik­er. Även USA:S president Donald Trump har engagerat sig i fallet, och talat med statsminis­ter Stefan Löfven om saken per telefon.

Ett upprop på

nätet har samlat över 620 000 underskrif­ter. Stjärnor som Kanye West, Kim Kardashian, Post Malone, Nicki Minaj och Justin Bieber har uttryckt sitt stöd för rapparen, medan rapparen Tyler the Creator har förklarat att han aldrig ska spela i Sverige igen.

 ?? Bild: Taylor Jewell ?? asap rocky har suttit häktad i Kronobergs­häktet i Stockholm sedan den 5 juli. arkivbild.
Bild: Taylor Jewell asap rocky har suttit häktad i Kronobergs­häktet i Stockholm sedan den 5 juli. arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden