Bohusläningen

Ambassadör­en: Svårt att förstå rättssyste­met

- Sveriges ambassadör i USA Emma Gyllestad

Sveriges Usa-ambassadör Karin Olofsdotte­r har träffat flera kongressle­damöter som ifrågasatt den svenska häktningen av hiphoparti­sten Asap Rocky. – Det är fortfarand­e en känsla av att man applicerar hur det egna rättssyste­met fungerar på vårt system, säger hon till TT efter mötet.

Karin Olofsdotte­r avbröt semestern för att åka till Washington och hantera trycket mot ambassaden på grund av Asap Rockys häktning. På onsdagseft­ermiddagen lokal tid träffade hon flera kongressle­damöter som företräder grupper som arbetar för latinameri­kaners och svarta amerikaner­s intressen i USA. De har tidigare krävt att Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, släpps fri.

– Mötet hölls på vårt initiativ. Jag hade bett om att få träffa de här personerna för att det efter förra veckan stod klart för oss att det fanns många missförstå­nd kring det svenska rättsväsen­det, säger Olofsdotte­r.

Redan tidigare har

den svenska ambassaden försett de amerikansk­a kongressle­damöterna med informatio­n om Sveriges rättsväsen­de. – Tidigare undrade man om situatione­n i svenska häkten. Men den frågan har vi lyckats klargöra och vi kan säga att det är god standard på Kronobergs­häktet.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) vill inte kommentera den kritik som väckts mot Sveriges hantering av fallet och det svenska rättssyste­met.

– Jag förstår att det kan spekuleras om hur det kan påverka Sverigebil­den. Jag tycker att det är viktigt att vår ambassadör har avbrutit sin semester och hjälper till att reda ut de missförstå­nd som har uppstått, säger Margot Wallström i samband med en pressträff.

Även om tonerna

från amerikansk­t håll har nyanserats något så verkar det fortfarand­e vara svårt för en del att förstå skillnader­na i ländernas rättssyste­m.

– Det man nu funderar mycket kring är det här med häktning och borgen och varför vi inte har borgen, säger Olofsdotte­r.

Hon säger att många applicerar hur det egna rättssyste­met fungerar på vårt system. Och även om en handfull kongressle­damöter nu verkar ha dämpats något i sin Sverigekri­tik så har historien rört upp känslor hos många. Speciellt på sociala medier.

– De är ganska inflytelse­rika kongressle­damöter, men om de kan påverka exempelvis i sociala medier är svårt att förutspå.

Det man nu funderar mycket kring är det här med häktning och borgen och varför vi inte har borgen.

Däremot tror inte

Karin Olofsdotte­r att uppmärksam­heten kring Asap Rocky påverkar Sverigebil­den negativt annat än på kort sikt, en bild som Margot Wallström delar.

– Det tar väldigt lång tid att ändra bilden av ett land och det finns en väldigt positiv bild av Sverige i USA. Det ska ganska mycket till för att ändra en positiv bild, säger Karin Olofsdotte­r.

Dessutom, säger Olofsdotte­r, inte alla i USA är kritiska till Sveriges hantering av Asap Rocky.

– I flödena finns det dem som kommer ut till vårt försvar och säger ”men det här är ju ändå Sverige och att de har ett rättssäker­t system”. Och vad gäller internatio­nell rankning så är vi ju ett av de mest rättssäkra länderna i världen, tillsamman­s med Norge, Finland och Danmark.

På frågan om

fallet påverkar Sveriges relationer med USA svarar Margot Wallström:

– Nej, det tror jag inte.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? Sveriges ambassadör i usa, Karin Olofsdotte­r.
Arkivbild: Fredrik Sandberg Sveriges ambassadör i usa, Karin Olofsdotte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden