Bohusläningen

Dags att spetsa sommarmate­n

-

Spett är rätt, och det allra enklaste och smartaste sättet att grilla. Bara att trä på det som passar för dagen!

Det är lätt att tappa självförtr­oendet när det gäller sin förmåga att grilla. Man inbillar sig att det är så mycket som kan gå fel och att det är hur svårt som helst. Trots att det egentligen inte är mycket konstigare än att laga mat på spisen.

Och det är i exakt det läget som det är en himla tur att någon uppfann grillspett­en. Allt blir så mycket enklare när man trär upp godsakerna på spett. De fastnar inte på samma sätt i gallret, de blir lättare att vända och det är lättare att få jämn temperatur när bitarna är mindre.

Dessutom ser det stiligt ut och är ett smidigt sätt att få med lite grönsaker på menyn. Jag grillar till och med lättkokt potatis på spett. Det blir kanongott. Det är knappast någon slump att man ser grillspett säljas som gatumat på många håll i världen. Det är mat som är lätt att laga under enkla förhålland­en men också lätt att äta med händerna om man så behagar.

Så känner du dig det minsta osäker på det där med grillning – testa att spetta till det.

Några grejer kan dock vara bra att tänka på: • Blötlägg träspett i god tid, minst en

halvtimme innan, gärna längre. Eldsvåda är inte gott. • Blanda inte för mycket – olika råvaror har olika tillagning­stid. Hellre ett separat grönsakssp­ett vid sidan än ett enda laddat med rått kött och kremerade champinjon­er. • Samma köttslag på samma spett

förhöjer smaken. Tänk till exempel bacon och fläskkött, eller merguez och lammkött. • Rektangulä­ra bitar som träs upp på längden håller sig på plats när man vänder på spettet. • Tänk på att metallspet­t blir glödheta.

Använd grytlappar eller liknande. • Fyrkantiga spett håller maten bättre på plats än runda. • Dubbla spett hindrar maten från

att snurra och blir dessutom lättare att vända. • Kött som placeras glest blir fortare

färdigt. • Pensla på söta ingrediens­er som glaze

och honung mot slutet så att de inte bränns.

Veckans godingar

1. Chokladdop­pade jordgubbar – dekadens med stil.

2. Grilled cheese – godaste mackan.

3. Hernö Gin – Härnösands finest.

bjuder på härliga recept varje vecka.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? I stort sett allt kan träs upp på spett – dessutom ser det stiligt ut och är ett smidigt sätt att få med lite grönsaker på grillmenyn.
Bilder: Janerik Henriksson I stort sett allt kan träs upp på spett – dessutom ser det stiligt ut och är ett smidigt sätt att få med lite grönsaker på grillmenyn.
 ??  ?? Det är egentligen inte mycket konstigare att grilla än att laga mat på spisen.
Det är egentligen inte mycket konstigare att grilla än att laga mat på spisen.
 ??  ?? Spett är rätt! Enkelt att göra i ordning, enkelt att grilla.
Spett är rätt! Enkelt att göra i ordning, enkelt att grilla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden