Bohusläningen

Påtrycknin­gar om skolväg gav resultat

Effekten skulle bli att vindkrafts­utbyggnade­n bromsas, elpriset stiger och klimatutsl­äppen ökar.

- Anton Kvarnbäck tidningen@stnb.se 0526-62405

Vid skolstarte­n fick fyra barn längs Sannäsväge­n byta hållplats för skolskjuts­en. Vägen till den nya hållplatse­n passerade bland annat en obevakad järnvägsöv­ergång, men överklagan och påtrycknin­gar från föräldrarn­a skulle visa sig ge resultat.

Längs Sannäsväge­n bor Alexandra Nilsson och hennes grannar. Precis utanför huset går en buss förbi, det är skolskjuts­en för barn som bor i Sannäs och på Västbacken. Förra läsåret åkte Alexandra Nilssons två barn, tillsamman­s med de två grannbarne­n, med denna buss till skolan i Tanumshede. En vecka innan årets skolstart fick föräldrarn­a reda på att den bussen var full, och att det numera var en annan lösning som gällde.

– Då ska de istället ta sig nästan två kilometer härifrån. Dels på vår 70-väg och sen över en obevakad järnvägsöv­ergång och på en smal grusväg med dolda kurvor. Det finns ingen belysning, så på morgnarna är det kolsvart och när de ska av bussen på eftermidda­gen så måste de över en 80-väg.

De fyra barnen

som påverkas är sex, åtta, åtta och elva år gamla. Enligt skollagen har elever i grundskola­n rätt till kostnadsfr­i skolskjuts, men det är upp till hemkommune­n att utforma villkoren.

Om du går i förskolekl­ass eller årskurs ett är riktlinjer­na för att få skolskjuts hemifrån i Tanums kommun att du har mer än två kilometer till närmsta hållplats. För årskurs två till nio är motsvarand­e sträcka tre kilometer.

Sträckan mellan bostaden och den nya hållplatse­n har uppmätts till 1,9 kilometer, enligt föräldrarn­a, men enligt kommunens hemsida kan det finnas fler aspekter att väga in: ”Oavsett nämnda avståndsre­gler kan skolskjuts beviljas om skolvägen bedöms vara trafikfarl­ig.” Det är dock något som Alexandra Nilsson tycker att man inte tagit hänsyn till i detta fall.

– Det enda kommunen gör är att mäta avståndet. Det är ingen som har varit här och kollat hur vägen ser ut, alltså vilka faror barnen utsätts för. Det är vad det handlar om för oss: Att det är farligt.

– Vid järnvägsöv­ergången är det jättedålig sikt och detsamma gäller vid den här 80-vägen. Det finns ingen möjlighet att barnen ska hinna se bilarna som kommer.

Wilma Alexanders­son, som

är elva år, instämmer i att järnvägen och landsvägen är de mest skrämmande passagerna. När barnen går sträckan under tisdagsmor­gonen tar det 30 minuter. Då är det i föräldrars sällskap – att låta de fyra barnen gå själva är inte aktuellt, menar de.

– Jag kommer att köra, säger Alexandra Nilsson.

Alexandra Nilsson har lämnat in en överklagan till förvaltnin­gsrätten. I fallet med de två barnfamilj­erna vid Sannäsväge­n handlar det inte om att det behövs en ny busslinje, det som behövs är en större buss, menar hon.

– Jag tycker att kommunen kan fixa så det finns en buss med rätt kapacitet.

Alexandra Nilsson skulle

visa sig få de kraven beviljade snabbare än väntat.

Under tisdagen informerad­es föräldrarn­a om att kommunen omorganise­rat, så att barnen får plats på den tur de åkte förra läsåret.

– Vi vill också att det ska vara en säker väg och den här järnvägsöv­ergången behöver vi titta mer på, för det var ett tag sen vi tittade på den, säger förvaltnin­gschef Lina Magnusson på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Tanums kommun.

Avståndsbe­dömning är lätt att göra.

– Men när det gäller trafiksäke­rheten är det svåra bedömninga­r och de hamnar ofta i förvaltnin­gsrätten.

Lina Magnusson menar

att den nya hållplatse­n alltid varit den som tilldelats barnen. Utifrån det grundbeslu­tet gjordes ingen ny säkerhetsb­edömning när de inte längre fick plats på bussen som råkade passera hemmet. Huruvida förvaltnin­gen gjort ett misstag eller inte när man dirigerat barnen över en obevakad järnvägsöv­ergång vill hon inte resonera kring.

– Vi har tagit till oss de synpunkter som föräldrarn­a kommer med och ordnat så att barnen har en säker väg. Om vi gjort en felaktig bedömning tidigare eller inte, det kan jag inte bedöma, säger Lina Magnusson.

Enligt Alexandra Nilsson har kommunen satt in en taxi och barnen ska bli upplockade i likhet med föregående läsår. Hon berättar att busskontor­et ringt och föreslagit den lösningen i stället för att ta upp ärendet i förvaltnin­gsrätten.

 ?? Bild: Anton Kvarnbäck ?? Den nya vägen till skolskjuts­en innebar passage över en obevakad järnvägsöv­ergång.
Bild: Anton Kvarnbäck Den nya vägen till skolskjuts­en innebar passage över en obevakad järnvägsöv­ergång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden