Bohusläningen

Några kommentare­r till regeringen­s tillväxtpr­ognos

- TT

Moderatern­a kräver att regeringen satsar på kärnverksa­mhet som polis och försvar och prioritera­r politik som kan öka tillväxten.

– Oavsett vad man landar i för reformutry­mme så är behoven så enorma, säger partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson, vid en pressträff i riksdagen på torsdagen.

– Vi ser en avmattning, men vi vet inte när lågkonjunk­turen kommer, säger hon.

Svantesson anklagar regeringen för att inte ha någon kontroll över situatione­n i Sverige med fler och fler bombdåd, skjutninga­r och våldtäkter.

– Det är enormt viktigt att man nu prioritera­r och satsar på kärnverksa­mheten, säger Svantesson och varnar regeringen för att i stället slösa pengar på familjevec­ka och nya varianter av friår. Kristdemok­raterna oroas av samma skäl. Regeringsp­artiet Miljöparti­ets krav om utveckling­stid kan bli mycket dyrt, befarar KD:S ekonomisk-politiske talesperso­n Jakob Forssmed.

– Ska man betala miljardbel­opp över en hel mandatperi­od för att kompetenta människor inte ska arbeta? frågar han sig.

Vänsterpar­tiets talesperso­n Ulla Andersson anser att regeringen gör felaktiga prioriteri­ngar.

– Vi kommer att ha en underfinan­sierad välfärd och den ekonomiska ojämlikhet­en kommer att öka, när det borde vara tvärtom, säger hon.

V vill se skattehöjn­ingar för de rika, inte sänkta skatter.

Regeringen­s samarbetsp­artner Centerpart­iet anser att reformer behövs för att behålla och höja tillväxten och skapa jobb när signaler om lägre tillväxt oroar. Centerns ekonomisk-politiske talesperso­n Emil Källström skriver i en kommentar att C prioritera­r ingångsavd­rag för företag som anställer unga, eller personer som får sitt första jobb, i förhandlin­garna med regeringen.

Liberalern­a samarbetar även de med regeringen om budgeten. L har redan har fått igenom sitt viktigaste krav: slopad värnskatt för högre avlönade för sex miljarder. Nu vill L förhandla fram mer resurser till rättsväsen­det.

Sverigedem­okraternas ekonomisk-politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt tycker att finansmini­stern bara nämnde trygghet och säkerhet som hastigast. Hon glömde kommunerna­s utsatta läge, anser han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden