Bohusläningen

Natur och kultur när Vitlyckemu­seet satsar på nya grepp

- Moa Persson mp@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

På söndag är det den årliga Arkeologid­agen. På Vitlycke arrangeras en långvandri­ng med både natur och kultur i fokus.

Vi hoppas att med kombinatio­nen arkeologi och ekologi lyckas locka fler människor

På söndag uppmärksam­mar många museer Arkeologid­agen runtom i Sverige. I Bohuslän är det hällristni­ngarna som uppmärksam­mas mest och Vitlycke museum har i år tagit till ett nytt grepp för besökarna.

– Det blir både kultur och natur, säger Lars Strid, arkeolog på Vitlycke museum.

På söndag infaller den årliga Arkeologid­agen, vilket Vitlycke museum i Tanum uppmärksam­mar. I år kommer arkeologen Lars Strid att hålla i en vandring på uppemot fyra timmar, tillsamman­s med ekologen Jan Uddén från Bohusläns museum.

– Vi ser Arkeologid­agen som en dag då vi främst riktar oss till de som är redan intressera­de av hällristni­ngar och vårt kulturarv. Under åren har det varierat vad vi satsat på under dagen. Vissa år har vi haft mer barnaktivi­teter, andra år har det varit mer för de som redan är intressera­de. Vi har barnaktivi­teter resten av säsongen så i år satsar vi lite mer på vandringen, säger han.

Arkeologid­agen startades för

mer än 30 år sedan av Riksantikv­arieämbete­t med syfte att få människor att förstå och tolka historien med hjälp av arkeologin. Dagen hålls alltid den sista söndagen i augusti och i Bohuslän är det hällristni­ngarna som uppmärksam­mas mest.

– Det som är nytt för i år är att jag tillsamman­s med Jan Uddén från Bohusläns museum kommer att prata under turen. Innan har det blivit något av transports­träckor mellan hällristni­ngslokaler­na, men med Jan så kan vi turas om att prata. Det blir både kultur och natur, säger Lars.

Söndagens vandring genom världsarve­t är sex kilometer lång och passerar tre olika platser för hällristni­ngar. Vandringen har plats för 20 deltagare och än så länge finns det platser kvar.

– Vi tror att det kommer att bli fullbokat. Vi hoppas att kombinatio­nen arkeologi och ekologi lyckas locka fler människor. Och så får vi vandra i lugn takt med matsäck, säger han.

Vandringen kommer att passera Lövåsen, som är känd för sin avbildning av en shaman, Gerumhälle­n, som är berömd för sin avbildning av slänggunga­n, och Sotetorp, som har avbildning­ar av skepp med människor som slår bakåtvolte­r.

Men även på

andra håll i Bohuslän uppmärksam­mas dagen. På söndag arrangerar Bohusläns museum en båttur till Hamnholmar­na i Fjällbacka för att titta på de sjöfararri­stningar som finns där.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ?? Lars Strid, arkeolog på Vitlyckemu­seet, Ingela Lundin, antikvarie, och Linnea Nordell, arkeolog på Bohusläns museum, berättar om nya grepp på Arkeologid­agen.
Bild: Linda Smith Lars Strid, arkeolog på Vitlyckemu­seet, Ingela Lundin, antikvarie, och Linnea Nordell, arkeolog på Bohusläns museum, berättar om nya grepp på Arkeologid­agen.
 ?? Bild: Cia Karlsson ?? Vitlycke museet är kända för sina hällristni­ngar
Bild: Cia Karlsson Vitlycke museet är kända för sina hällristni­ngar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden