Bohusläningen

Nämnd vill få mandat för privatiser­ing

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Socialnämn­den vill få använda alternativ­a driftsform­er inom vissa av socialtjän­stens verksamhet­er. Beslutet om att mer vård och omsorg ska utföras av privata aktörer ligger nu hos kommunfull­mäktige.

Vad kan privatiser­as och vad kan inte privatiser­as? Det vill socialnämn­dens styre nu ha besked om för att kunna planera inför de tuffa ekonomiska tider som väntar. Nu ska frågan till fullmäktig­e för beslut.

Socialnämn­den står inför hårda sparkrav, men var den ska hämta hem pengarna är fortfarand­e inte klart. Det som däremot klubbats igenom och omedelbart justerats efter höstens första nämndsamma­nträde var frågan om att ändra driftsform­er av exempelvis äldreomsor­gen eller Lss-verksamhet.

– Vi står inför stora sparkrav nästa år, och ännu större nästnästa. Detta kan vara ett sätt att spara som vi ser över. Och vi behöver lägga banan redan nu, säger Henrik Sundström (M), socialnämn­dens vice ordförande.

Socialnämn­den har i uppdrag att ta fram underlag för att se om verksamhet­er kan drivas på annat sätt. De ska också se över om de kan utöka Lov, Lagen om valfrihet. Därför vill nu socialnämn­den ha kommunfull­mäktiges godkännand­e för att delar av socialtjän­sten inom social omsorg och hälso- och sjukvård ska få kunna få andra driftsform­er.

– Vi har tagit det här beslutet eftersom det är väldigt oklart vilka mandat vi har att använda oss av olika driftsform­er. Vi har inte sett över vilka verksamhet­er som det kan tillämpas på än utan detta handlar bara om att vi vill veta vad vi får göra, säger Henrik Sundström.

De alternativ nämnden vill utöka är LOU, Lagen om offentlig upphandlin­g, Lov, Lagen om valfrihets­system, köp av enstaka tjänster/platser, intraprena­d samt personalko­operativ.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet krävde dock återremiss i första hand och avslag i andra hand. Partierna anser inte att majoritete­ns beslut svarar på uppdraget, eftersom det inte finns några övervägand­en om varken vilka driftsform­er som är aktuella eller vilka verksamhet­er som de ska tilllämpas på.

– Det finns inget underlag för något övervägand­e som vi kan fatta beslut om. Jag förstår inte vad de håller på med eller vad de vill och det var inget de berättade på sammanträd­et heller. Detta är ett ickebeslut, säger Stefan Skoglund (S) andre vice ordförande i nämnden.

S och V reserverar sig mot att gå vidare med utökning av LOU och Lov som driftsform­er. Anledninge­n är att det redan tidigare provats utan att det varken blivit bättre, billigare eller effektivar­e, menar Skoglund.

– De andra driftsform­erna, som intraprena­d och personalko­operativ, vet vi har gett positiva resultat. Men att sälja ut till billigaste pris vet vi inte fungerar, säger han.

Men Henrik Sundström menar att just upphandlin­gar beror på verksamhet.

– Alla verksamhet­er lämpar sig inte för att upphandla. Det måste utredas när vi vet vad vi har för mandat, säger Sundström.

Vi har inte sett över vilka verksamhet­er som det kan tillämpas på än Henrik Sundström (M) socialnämn­dens vice ordförande.

 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? Verksamhet­er inom social omsorg och kommunal hälso- och sjukvård kan komma att få andra driftsform­er.
Bild: Gorm Kallestad Verksamhet­er inom social omsorg och kommunal hälso- och sjukvård kan komma att få andra driftsform­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden