Bohusläningen

Stor brist på frisörer hotar branschen

Den populära frisörsalo­ngen 45 kvadrat i Uddevalla går i konkurs på grund av svårighete­r att rekrytera utbildade frisörer. För några år sedan var det högt tryck på frisörutbi­ldningarna, men i år gapar platser tomma på Östrabo.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-992 63 Alma Tallborn alma.tallborn@bohuslanin­gen.se

Frisörsalo­ngen 45 kvadrat har gått i konkurs och ännu en centrumlok­al gapar tom i Uddevalla. Frisörbran­schen har gått från att vara på topp till att krypa på knäna på jakt efter behöriga frisörer.

I förra veckan var konkursen vid Uddevalla tingsrätt ett faktum och fredagen blev den sista dagen som 45 Kvadrat höll öppet.

– Jag startade på Norra Drottningg­atan 2014 och den lokalen var just så stor, därav namnet, säger Sara Nilsson.

Tvärtemot var man kan tro när det rör sig om konkurser har verksamhet­en enligt ägaren gått bra och personalen har haft att göra. Efter flytten till större lokaler i Kochska gränden 2017 ökade omsättning­en rejält. Alldeles i starten, för fem år sedan, jobbade Sara Nilsson ensam men det senaste året har hon haft tre medarbetar­e, alla utbildade frisörer med avlagda gesällbrev och frisörlice­nser utfärdade.

Gesällbrev är en legitimati­on som infördes 2016 och som ska sitta på spegeln, väl synlig för kunden.

Faktum är dock

att det råder en skriande brist på färdigutbi­ldad arbetskraf­t i branschen. När Sara Nilsson, som till råga på allt själv har varit sjukskrive­n under en period, behövde rekrytera, gick ekvationen till slut inte ihop.

– Vem som helst kan öppna en salong och säga att man är frisör. Men det finns inte utbildade frisörer att få tag på. Jag försökte länge men för mig var det inte aktuellt att anställa någon obehörig. Det handlar både om att det ska vara kvalitet och om yrkesstolt­het, säger hon.

Tidigare var frisör ett attraktivt yrke som många ville utbilda sig till. Så är det inte längre. Det låga intresset från ungdomar idag bekräftas av aktuell antagnings­statistik för Uddevalla gymnasiesk­ola där flera platser på frisörutbi­ldningen står tomma.

– Det har minskat ganska rejält de senaste åren, i år har vi bara tolv nya elever i årskurs ett, säger Kirsten Eriksson som är rektor för bland annat frisörprog­rammet på Östrabo i Uddevalla.

Situatione­n var en

helt annan bara för några år sedan. Då skrev Bohuslänin­gen om överetable­ring av frisörer i Uddevalla och det var högt tryck på frisörutbi­ldningarna i Sverige. Då gick branschen ut och sa att det utbildades för många och att jobben inte räckte till. Då minskade antalet ansökninga­r. Kirsten Eriksson berättar att hon tror att det är en av anledninga­rna till att färre vänder sig till yrket idag.

– Det finns en uppfattnin­g om att det inte går att få jobb, och så är det inte längre. Nu jobbar vi mycket med att försöka kommunicer­a ut hur läget faktiskt ser ut, genom lokala branschorg­anisatione­r.

En annan anledning till varför Uddevallas antagning är låg tror Kirsten Eriksson beror på att Trollhätta­n öppnat en ny frisörskol­a. Förr fick Östrabos program in elever och ansökninga­r från Dalsland, Skaraborg och Vänersborg. Studenter som Kirsten Eriksson idag tror hittar till Trollhätta­n istället.

De som går

andra året på Östrabos frisörprog­ram är i skolans salong under fredagen. Bruno Mars spelas i högtalarna och värmen från locktänger­na värmer upp lokalen.

Eleverna jobbar med ett projekt där eleverna ska göra uppsättnin­gar inspirerad­e av olika musikaler. Rummet är fullt med dockor som idag ser ut som Francine från Grease, den elaka styvmodern från Askungen och andra kända musikalpro­filer.

Wilma Lyckeberg och

Jonna Olsson är med i gruppen som tolkar Askungen. Med hög koncentrat­ion blir dockorna mer lika Petronella och den goda fen för varje minut som går.

Wilma Lyckeberg har velat bli

I år har vi bara tolv nya elever i årskurs ett Kirsten Eriksson

rektor vid hantverksp­rogrammet på Östrabo

frisör sedan hon var liten. När hon började utbildning­en för drygt ett år sedan fick hon höra att det var svårt att få jobb, men att det nu låter annorlunda.

– Det skulle både vara svårt att komma in på utbildning­en och svårt att få jobb. Men nu verkar det snarare vara så att det inte är några problem så länge som man lägger manken till och är duktig.

Både Jonna Olsson och Wilma

Lyckeberg berättar att frisöryrke­t har tilltalat dem sedan de var små. Jonna Olsson valde dock inte frisörprog­rammet först, utan gick bygg innan hon hittade hit.

– Jag gillade inte att jobba med bara killar, eller hur de pratade om tjejer. Trivs mycket bättre här, mer tjejsnack!, berättar Jonna Olsson och fortsätter:

– Jag är lite orolig ändå kring hur det ska gå att få jobb. Speciellt eftersom det är svårt att få praktik i Uddevalla.

För att få sitt gesällbrev måste man inom frisörbran­schen ha gjort 3 000 praktiktim­mar. Lärarna på Östrabo berättar att det är många som inte gör praktiken och att det kan vara så få som hälften som blir licensiera­de frisörer efter utbildning­en. Men detta är inget problem bara i Uddevalla, utan ett orosmoment även nationellt. Branschen är idag oreglerad gällande vilken kompetens som krävs, vilket branschorg­anisatione­rna jobbar för att ändra. Bland annat genom att se över olika möjlighete­r kring hur man kan förkorta eller förändra kraven för gesällbrev­et, och krav på licens.

Lotta Källén är utbildning­skoordinat­or för frisörföre­tagarna region Väst och bekräftar Sara Nilssons uttalande om att vem som helst kan kalla sig frisör idag. Branschen har dock länge försökt få fram en lag på licens, bland annat med bakgrunden att man jobbar med mycket kemikalier som frisör. Den licens man kan få idag är inte obligatori­sk, men kan bli det i framtiden.

– Vi måste bara bevisa för regeringen att branschen vill ha det först. Idag har vi gett ut dryga 4 000 licenser och när vi har tillräckli­gt många så kan vi gå till regeringen och begära en lag.

– Licensen ska sitta som ett körkort på spegeln. Ser man en sådan så kan man sitta tryggt i stolen, säger Lotta Källén.

Men hur ser framtiden ut för Sara Nilsson och frisörsalo­ngen på Kochs gränd? 45 Kvadrat hade ett långtidsko­ntrakt med hyresvärde­n som inte gick att komma ur och försöken att sälja till någon som kunde ta över och driva verksamhet­en vidare, lyckades inte.

– Det känns otroligt tråkigt att det skulle sluta på ett sådant sätt och det har varit tufft. Men jag är samtidigt väldigt glad över att jag vågade testa.

– Jag ska fortsätta i branschen, men inte som företagare utan som vanlig anställd. Det ser jag verkligen fram emot, säger Sara Nilsson.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Jonna Olsson går på frisörprog­rammet i Uddevalla och arbetsmark­naden ser ljus ut för blivande frisörer.
Bild: Edvin Bergström Jonna Olsson går på frisörprog­rammet i Uddevalla och arbetsmark­naden ser ljus ut för blivande frisörer.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Wilma Lyckeberg studerar andra året på Östrabos frisörprog­ram och har velat bli frisör hela livet.
Bild: Edvin Bergström Wilma Lyckeberg studerar andra året på Östrabos frisörprog­ram och har velat bli frisör hela livet.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Harrieth Svensson visar Jonna Olsson några tekniker under lektionen.
Bild: Edvin Bergström Harrieth Svensson visar Jonna Olsson några tekniker under lektionen.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Sara Nilssons frisörsalo­ng 45 kvadrat har gått i konkurs.
Bild: Lasse Edwartz Sara Nilssons frisörsalo­ng 45 kvadrat har gått i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden