Bohusläningen

Ingalill Sundhage: Idén med krönikor är att vara personlig och att skapa debatt

-

Att uttrycka sig på ett korrekt sätt är nog de flestas strävan. Man vill bli förstådd och lyssnad på. Samtidigt gäller det att locka uppmärksam­heten till sig och när vi bara har det skrivna ordet kan nyanserna lätt bli andefattig­a. När vi kommunicer­ar är det som bekant inte bara det vi säger som når mottagaren utan tonläge och kroppssprå­k bidrar stort till budskapet.

Vid köksbordet kan språket ofta bli mustigare, mer rakt på och vinklat än om man vet att någon lyssnar. Jag antar att ett sånt beteende bottnar i en slags självbevar­elsedrift. Man vill inte medvetet göra någon illa.

Men så finns det de som gärna svänger med orden oavsett. Moderaten Hanif Bali till exempel. Han är känd för att utrycka sig kraftfullt och har på grund av det fått ta ett par steg tillbaka i den moderata organisati­onen. Nu senast handlade det om uttalanden om Carl Bildt som de ledande moderatern­a tyckte var att gå för långt – och Bali bad också om ursäkt. Men trots att Bali är känd för sin vokabulär, eller ska vi kanske säga tack vare, har han många följare som tar del av det han skriver. För att nå ut i bruset måste man skrika högt och ofta och ta till färgstarka uttryck och göra personliga påhopp. Annars blir man inte läst.

I Bohuslänin­gen har vi har en god ton på insändarpl­ats och i krönikor. Och även om Fanny Edstams krönika om rökförbude­t fick en radda kommentera­r, blev det inte så stora svallvågor utan kritikerna­s synpunkter dämpades av läsare som tyckte det var bra rutet. En krönika är ju till för att vara personlig, och så länge man inte trampar över yttrandefr­ihetens regelverk är det bra om vi kan skapa debatt i sakfrågan.

Mina erfarenhet­er efter tio års krönikeran­de är stillsamt snällt. Jag har antagligen alldeles för stor förståelse för personer som tycker annorlunda. Och då blir det lamt. Men några gånger har även jag fått mina fiskar varma och det var när jag skrev att läsarna skulle få slippa blodiga bilder på döda älgar i tidningen och poängen med att väva i trafiken när två filer blir en.

I sommar har jag också irriterat en och annan när jag skrev ett svar om papperstid­ningen kontra e-tidningen. Arrogant och otrevligt tyckte några läsare och ovärdigt en chefredakt­ör, skrev nån annan.

Det sistnämnda är ett skolexempe­l på hur jag som skribent misslyckat­s med budskapet. För mitt svar om att en prasslande papperstid­ning aldrig kan ersättas med nåt annat än papper, var inte alls ironiskt utan ska tolkas bokstavlig­t. Är det prasslet och för all del också möjlighete­n att ha nåt att tända brasan med, man vill ha, ja, då är det papperstid­ning som gäller. Jag för ingen statistik kring argumenten för och emot papperstid­ning, men en sak är säker; känslan av att hålla i ett papper, höra prasslet och känna doften av trycksvärt­a ligger högt.

I sommar har jag också irriterat en och annan

Trevlig helg!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden