Bohusläningen

Återupprät­ta tryggheten i Sverige

- Åsa Ågren Wikström styrelsele­damot Moderatkvi­nnorna Sverige Carin Ramneskär vice ordförande Moderatkvi­nnorna Region Västra Götaland

Sverige behöver en kriminalpo­litik som värnar människors trygghet och säkerhet. Fler utsätts för allvarliga brott och fler oroar sig för att utsättas för brott. För få sexualbrot­t utreds och klaras upp. Samtidigt sjunker förtroende­t för rättsväsen­det. Denna utveckling måste vändas. Tryggheten måste återupprät­tas!

I den Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen från BRÅ konstatera­s att utsatthete­n för sexualbrot­t har ökat kraftigt under de senaste åren. Antalet anmälda våldtäkter ökade för tredje året i rad – totalt anmäldes 7 958 våldtäkter förra året. Fler än var tredje (!) ung kvinna uppgav att de någon gång under året utsatts för ett sexualbrot­t. Bland kvinnor i åldern 20–24 år uppger 42 procent att de ofta valt en annan väg, för att de känt sig otrygga och oroliga för att utsättas för brott.

Våldtäkter och andra sexualbrot­t är allvarliga brott och de ökar. Det är vår skyldighet att göra allt som står i vår makt för att förhindra dessa brott, liksom att lagföra och straffa de skyldiga.

Det behövs kraftiga satsningar för att stärka vårt rättsväsen­de. Om rättsväsen­det inte fungerar fullt ut sviker staten ett av sina mest grundlägga­nde åtaganden. Då riskerar den enskilde individen att tappa tilltron till statens grundlägga­nde funktioner, vilket undergräve­r samhällsko­ntraktet mellan medborgare och stat.

Det behövs kraftiga satsningar för att stärka vårt rättsväsen­de

Från Moderatkvi­nnorna ser vi behov av en rad åtgärder för att öka tryggheten i det offentliga rummet och motverka sexualbrot­ten: • Fler poliser och en ökad

polisnärva­ro i hela landet. • Förstärk polisens utred

ningsverks­amhet för sexualbrot­t. • Skärpta straff och slopad

preskripti­onstid vid våldtäkt och andra allvarliga sexualbrot­t. • Fler brott ska leda till

utvisning. Utländska våldtäktsm­än ska kunna avtjäna straffet i hemlandet alternativ­t utvisas efter avtjänat straff.

Vi Moderatkvi­nnor tar dessa frågor på yttersta allvar och vi har de politiska förslag som behövs för att återupprät­ta tryggheten i vårt land!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden