Bohusläningen

Vi ska ha bondestolt­het i vårt land

- Ann-sofie Alm (M)

Göran Nyberg

Göran Nyberg, som Liberal, föreslår ett förbud mot handel och inköp av utländskt kött.

Jag hävdar att ett förbud mot utländskt kött i Sverige skulle skada svenskt jordbruks exportmöjl­igheter mer än vad det skulle hjälpa, eftersom länderna som drabbas av förbudet skulle svara med samma mynt och i sin tur förbjuda import av svenska livsmedel.

Bättre då att stärka svenskt jordbruk med rätt attityd! Sveriges lantbrukar­e är duktiga, hårt arbetande företagare som bygger svensk välfärd, vi ska ha bondestolt­het i vårt land och ordet bondeskam ska förvisas tillbaka till den storstadsn­aiva pr-grupp det kom ifrån.

Bättre då att med kunskap, här hemma liksom utomlands, bygga urstark kundkraft så svenskt jordbruk kan blomstra på riktigt.

Min kritik var riktad till regeringen som jag anser internatio­nellt borde arbeta intensivar­e för att stärka svenskt jordbruk och motverka antibiotik­aresistens globalt.

Antibiotik­aresistens är ett växande hot att ta på mycket stort allvar, vilket våra svenska bönder har gjort sedan länge och därför har den lägsta antibiotik­aanvändnin­gen i världen, jämte Norge och Island.

Antibiotik­aresistens kommer inte bara från utländska djuruppföd­ares överanvänd­ning utan även från sjukvården­s överutskri­vning av antibiotik­a och medicintil­lverknings­industrins utsläpp.

Sverige har kommit längre än de flesta även där och har mycket kunskap att dela med övriga världen. Men enligt mitt synsätt kan vi heller inte förbjuda utländsk medicin eller utländsk sjukvård.

Men Göran Nyberg har rätt i sak: Svenskt jordbruk behöver få konkurrens­mässiga villkor.

Det bidrar till nationens självförsö­rjning av livsmedel i allra högsta grad, vilket i förlängnin­gen handlar om både säkerhet och trygghet för oss medborgare.

 ?? Bild: Braastad, Audun ?? Hårt jobb. Nu är det skördetid och bönderna har fullt upp.
Bild: Braastad, Audun Hårt jobb. Nu är det skördetid och bönderna har fullt upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden